Ministr Mládek: Jsem rád, že se na budovu našeho ministerstva přišlo podívat tolik lidí

29.10.2014 12:10

Budovu Ministerstva průmyslu a obchodu Na Františku si o svátky prohlédly stovky návštěvníků

Ministr Mládek: Jsem rád, že se na budovu našeho ministerstva přišlo podívat tolik lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Den otevřených dveří, který Ministerstvo průmyslu a obchodu uspořádalo při příležitosti Dne vzniku samostatného Československého státu, se setkal s nebývalým zájmem veřejnosti. Možnost prohlédnout si historicky cennou moderně klasicistní budovu Na Františku, jež byla zkolaudována právě před osmdesáti lety, využily stovky Pražanů i návštěvníků z mnoha míst naší země.

"Když jsme přemýšleli, jak důstojně oslavit výročí vzniku samostatného Československa, rozhodli jsme se představit a zpřístupnit především reprezentační prostory, kam se běžný návštěvník našeho úřadu nedostane," řekl na přivítanou prvním návštěvníkům náměstek ministra a vedoucí úřadu Jiří Havlíček. Stovky zájemců pak využily unikátní možnost prohlédnout si zasedací místnosti, přijímací salonky a pracovnu ministra. Součástí prohlídky byla i výstava původních náčrtů, skic a plánů stavby, které vytvořil známý český architekt Josef Fanta a expozice historických vozidel, která jezdila po československých silnicích ve dvacátých a třicátých letech, tedy v době, kdy byla budova tehdejšího Ministerstva průmyslu, obchodu a živností a Patentního úřadu předána do užívání. Vozidla pro tuto příležitost zapůjčilo Národní technické muzeum.

"V domácím "příběhu průmyslu" se Ministerstvo průmyslu a obchodu a Národní technické muzeum vlastně doplňují. Zatímco NTM, coby paměťová instituce, opatruje minulost, udržuje o ní povědomí, a zabývá se přínosem našich předků v různých oblastech průmyslu, na MPO leží závazek směrem do budoucnosti průmyslu. Spolupráce MPO a NTM je tak pochopitelná a žádoucí. Přejme si, aby tradice, kterou NTM představuje, nejen zavazovala, ale i inspirovala," uvedl ke spolupráci generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr, který se taktéž osobně zúčastnil první prohlídky.    

"Jsem nesmírně rád, že se na budovu našeho ministerstva přišlo o svátečním dni podívat tolik lidí a přesvědčit se, jak krásná a důstojná je tato stavba nejen zvenku, ale i zevnitř. Dominanta Dvořákova nábřeží je zajímavá i proto, že od jejího dokončení, tedy nepřetržitě po dobu plných osmdesáti let, v ní nikdy nesídlila žádná jiná instituce než ministerstva spojená s průmyslem, obchodem, strojírenstvím či živnostmi," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…