Ministr Mládek: Podporujeme ambiciózní dohodu se Spojenými státy, neb máme pozitivní zkušenost

10.05.2015 9:15

Ministři obchodu zemí EU jednali o TTIP. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek vedl delegaci České republiky na zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu členských zemí EU, které se uskutečnilo v Bruselu 7. května 2015. Hlavním tématem zasedání byla dohoda o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP), příprava 10. Konference ministrů Světové obchodní organizace (WTO) a obchodní aspekty Východního partnerství. Na jednání Rady pro zahraniční věci navazovalo setkání ministrů obchodu EU s jejich resortními protějšky ze zemí Východního partnerství.

Ministr Mládek: Podporujeme ambiciózní dohodu se Spojenými státy, neb máme pozitivní zkušenost
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Obchodní dohoda TTIP zůstává hlavní prioritou obchodní agendy Evropské unie a zároveň i České republiky. Komisařka pro obchod, Cecilia Malmström, informovala ministry o posledním vývoji ve vyjednávání včetně výsledku své návštěvy USA a především prezentovala koncepční dokument týkající se mechanismu řešení sporů mezi investorem a státem (ISDS).

Ministr Mládek ujistil komisařku, že „česká vláda nadále silně věří ve strategické přínosy dohody TTIP. Doufáme, že se americká strana začne aktivněji zapojovat do jednání a během tohoto roku se podaří najít obrysy shody na některých klíčových oblastech, jako jsou veřejné zakázky, kapitola k malým a středním podnikům, energetika nebo strojírenství,“ doplnil ministr Mládek. Komisařka vyjádřila naději, že první konkrétní výsledky jednání o vzájemné spolupráci s USA v oblasti regulace klíčových sektorů by mohly být veřejnosti představeny již na podzim tohoto roku. „Každému je jasné, že duplicitní prověřování stejných standardů je zbytečně zatěžující zejména pro malé a střední podniky,“ uvedla. 

Pokud jde o ISDS, ministři měli možnost vyjádřit prvotní reakce na koncepční dokument k této problematice. „Česká republika podporuje zahrnutí moderního a vyváženého systému ISDS do dohody TTIP, neomezené právo na regulaci ve veřejném zájmu pro nás zůstává klíčovou oblastí. Přejeme si, aby členské státy byly aktivně zapojovány do diskuzí o konkrétní podobě tohoto mechanismu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu.

Dalším bodem jednání byl vývoj ve WTO a příprava  na prosincovou 10. Konferenci ministrů WTO v Nairobi. Ministři se shodli, že je potřeba soustředit se na zpracování Pracovního programu, který povede k dokončení jednání o Rozvojovém programu z Dauhá. Česká republika zdůrazňuje, že tento Pracovní program musí být konkrétní a zároveň realistický.

Ministři byli komisařkou informováni také o postupu vyjednávání Dohody o environmentálním zboží. První fáze jednání naznačila, že výsledná dohoda by mohla být uzavřena brzy, ideálně do konce tohoto roku.

Na odpoledním setkání diskutovali ministři EU s ministry zemí Východního partnerství možnosti, jak posílit vzájemnou obchodní spolupráci a docílit efektivní implementace Prohloubených a komplexních oblastí volného obchodu, které EU uzavřela s Gruzií, Moldavskou republikou a Ukrajinou. ČR zdůraznila zájem i na rozvíjení spolupráce s dalšími zeměmi Východního partnerství – tady s Ázerbájdžánem, Arménií a Běloruskem. Hovořilo se i o nutnosti podpořit ekonomické reformy a modernizaci obchodně-investičního prostředí v zemích Východního partnerství. Toto zasedání sloužilo zároveň jako příprava pro nadcházející summit Východního partnerství, který se uskuteční ve dnech 21. - 22. května v Rize.

„Česká republika má historicky pozitivní zkušenost s dohodami o volném obchodu, proto také podporujeme ambiciózní dohodu se Spojenými státy“, uzavřel ministr Mládek na tiskové konferenci v Bruselu.

Tisková zpráva Stálého zastoupení pro EU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě