Ministr Pelikán: Každý soudce by měl zvážit, zda svými soukromými aktivitami neohrozí důvěru v nezávislost soudnictví

01.06.2015 18:36

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se v pátek 29. května sešel s předsedou Vrchního soudu v Praze Jaroslavem Burešem. Společně diskutovali o budoucím směřování justice a úloze vrchních soudů, které jsou dnes významnými specializovanými odvolacími soudy v rámci soudního systému. Tématem jednání bylo i vyhlášení výběrového řízení na pozici místopředsedy soudu.

Ministr Pelikán: Každý soudce by měl zvážit, zda svými soukromými aktivitami neohrozí důvěru v nezávislost  soudnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

„S panem předsedou Burešem jsme probírali možný obsah tzv. Bílé knihy justice, tedy jakousi dlouhodobou koncepci soudního systému na příštích deset let. Pan předseda mě také ubezpečil, že v dohledné době vyhlásí výběrové řízení na dosud neobsazenou funkci místopředsedy vrchního soudu,“ uvedl po jednání ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ministr Pelikán rovněž ocenil, že předseda soudu Bureš s odstupem času nepovažuje za šťastnou svoji účast na privátním večírku pořádaném advokátní kanceláří Pavla Němce, kterého se účastnily politicky exponované osoby včetně těch, jejichž trestní případy by mohl Vrchní soud v Praze v budoucnu řešit. „Pozvánku jsem přijal jako jeden z pozvaných bývalých členů vlády a setkání jsem považoval za čistě společenské,“ doplnil Jaroslav Bureš.

Oba se shodli, že vážnost soudcovského stavu závisí i na tom, jak jsou veřejností i soudci oboustranně respektována pravidla pro chování soudců. „Pan doktor Bureš se se mnou shodl na tom, že každý soudce by měl pečlivě zvažovat, zda svými soukromými aktivitami neohrozí důvěru v nezávislý výkon soudnictví. Posilování úcty k soudcovskému stavu považuji za jednu ze stěžejních součástí transformace české justice,“ zdůraznil ministr Pelikán.

Tiskové oddělení Ministerstva spravedlnosti ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…