Ministr Pelikán: Plánuje se zavedení poplatku za využití elektronického náramku

10.07.2015 19:37

Česká vláda tento týden schválila financování projektu na zavedení elektronického monitorovacího systému (EMS), který chce Ministerstvo spravedlnosti využít pro kontrolu výkonu trestů a na další úkoly.

Ministr Pelikán: Plánuje se zavedení poplatku za využití elektronického náramku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

„Považuji to za další velký úspěch našeho rezortu, že potřebný, a přitom bohužel tak dlouho oddalovaný projekt má konečně reálnou šanci být uveden do provozu,“ uvedl ministr Robert Pelikán.

Ministerstvo spravedlnosti před zasláním do vlády vypořádalo připomínky Ministerstva financí, a materiál šel do vlády bez rozporu. „Byla to těžká diskuse a Ministerstvo spravedlnosti muselo všechny své požadavky podrobně vysvětlit a obhájit. Nakonec ovšem oba rezorty nalezly shodu,“ doplnil náměstek sekce trestní politiky MSp Vladimír Zimmel. Součástí schváleného záměru je podle něj i plán na zavedení pravidelného poplatku pro odsouzené za využití elektronického náramku ve výši 50 korun za den.

Ministerstvo spravedlnosti plánuje využití elektronických náramků zejména pro kontrolu odsouzených osob, jimž byl uložen trest domácího vězení. V současnosti je navíc v legislativním procesu novela trestního řádu a trestního zákoníku, která by umožnila využít náramky ve vhodných případech i pro účely vazby. Pracovní skupina EMSON, zřízená při ministerstvu, plánuje využití náramků i pro účely ochrany obětí trestných činů a svědků, při vykázání násilníků z obydlí, při kontrole zákazu vstupu na sportovní akce, při zaměstnávání vězňů aj.

Rezort spravedlnosti plánuje v řádu několika týdnů vypsat výběrové řízení na dodavatele technologie „náramků“.  Současně byly zahájeny kroky k výstavbě  monitorovacího centra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

20:01 Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rezignaci ministryně Langšádlové.