Ministr Pelikán: Trestné činnosti v příhraničí lze čelit jen díky úzké spolupráci se saskou justicí

26.07.2015 16:15

Posílení vzájemné spolupráce v boji proti drogové trestné činnosti prostupující hranice České republiky a Saska bylo tématem jednání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána se státním ministrem spravedlnosti Svobodného státu Sasko Sebastianem Gemkowem.

Ministr Pelikán: Trestné činnosti v příhraničí lze čelit jen díky úzké spolupráci se saskou justicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Předmětem rozhovoru byla také spolupráce státních zastupitelství a vzájemné zkušenosti z oblasti trestní politiky a vězeňství. Ministr Pelikán se též zajímal o zkušenosti Saska s příchodem azylantů.

Během jednání, kterého se účastnili také vrcholní představitelé veřejné žaloby obou zemí, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a vrchní státní zástupce Saska Klaus Fleischmann, bylo konstatováno, že v poslední době došlo ke vzestupu konzumace pervitinu (zatímco heroin je na útlumu) v příhraničních oblastech a s tím spojeným nárůstem drogové trestné činnosti. „Je nutno vyzdvihnout velmi dobrou spolupráci mezi státními zastupitelstvími obou států, a to nejen na nejvyšší, ale zejména na pracovní úrovni mezi jednotlivými státními zastupitelstvími, která přispívá k řešení tohoto problému,“ řekl během jednání ministr Robert Pelikán.

Saský státní ministr spravedlnosti pan Gemkow připomněl, že „zintenzivnění naší spolupráce začíná přinášet plody a děkuji české straně za podporu v této oblasti“. Oba ministři však konstatovali, že se v oblasti drogové kriminality, která přináší i přeshraniční kriminalitu jedná o širokou problematiku, jejíž úspěšné řešení je možné pouze za spolupráce různých rezortů, a to jak na národní, tak i nadnárodní a celoevropské úrovni.

Přeshraniční kriminalita spojená s drogovou trestnou činností se jako trend začíná promítat do dalších oblastí jako je vězeňství, a to nejen zvýšením počtu osob odsouzených za drogové delikty, ale také pašováním drog do věznic. Proto oba ministři hovořili rovněž o problematice výkonu trestu odnětí svobody. Obě strany vyslovily vzájemný zájem na výměně zkušeností a koncepcích řešících problematiku užívání drog ve výkonu trestu a také například zaměstnávání vězňů.

V této souvislosti byla diskutována i otázka role státních zastupitelství a věznic v procesu podmíněného propouštění z výkonu trestu. Státní ministr Gemkow přislíbil možnost pro několik odborníků z České republiky seznámit se s výkonem trestu odnětí svobody v Sasku a další problematikou se k tomu vážící.

Saská strana se také zajímala o českou pozici k problému nárůstu azylantů v EU. „Toto téma je v Německu velmi často diskutováno a znamená především pro jednotlivé spolkové země v neposlední řadě i logistický problém“, uvedl saský ministr spravedlnosti Sebastian Gemkow.

Český ministr spravedlnosti Robert Pelikán se zajímal o zkušenosti saské strany s přijímáním uprchlíků a azylantů. „V tomto ohledu přivítáme zkušenosti ze Saska, neboť se jedná o příhraniční stát a kvalitní informace jsou důležité pro řešení této problematiky, a to zejména s ohledem na prezentaci tohoto tématu a jeho dopad na společnost.“

České ministerstvo spravedlnosti nedávno poskytlo pro ubytování uprchlíků svůj nevyužívaný objekt ve Vyšních Lhotách u Frýdku Místku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…