Ministr Pelikán: Úmluva o kyber kriminalitě by se měla stát základem pro mezinárodní spolupráci

14.04.2015 5:28

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán vystoupil na úvod Trestního kongresu Organizace spojených národů, který se koná od uplynulého víkendu do 19. dubna 2015 v hlavním městě Kataru, Dauhá.

Ministr Pelikán: Úmluva o kyber kriminalitě by se měla stát základem pro mezinárodní spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

Hlavním cílem 13. ročníku akce je zahrnout problematiku prevence kriminality a trestní odpovědnosti do širší agendy OSN, podpořit a prosazovat vládu práva na národní i mezinárodní úrovni, a zapojit do řešení této problematiky veřejnost. Kongres zahájil mimo jiné generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Kongresu se účastní zástupci téměř stovky členských států OSN včetně desítek ministrů spravedlnosti.

K hlavním tématům kongresu patří diskuze o naplňování politik a strategií prevence kriminality a trestní justice, zacházení s dětmi a ženami, mezinárodní spolupráce v boji proti nadnárodnímu organizovanému zločinu včetně zločinů proti životnímu prostředí či komplexní přístup k prevenci nadnárodního zločinu.

Ministr Robert Pelikán informoval účastníky mimo jiné o organizaci prevence kriminality v České republice, o zvláštním přístupu k dětem a mladistvým v rámci trestního řízení, o boji proti počítačové kriminalitě či o přípravě elektronického monitoringu osob odsouzených k trestu domácího vězení. „Dohled nad dodržováním tohoto omezení nyní vykonává Probační a mediační služba. V současné době se však již připravuje výběrové řízení na poskytovatele systému elektronického monitoringu, který by měl kontrolu dodržování trestu domácího vězení výrazně zjednodušit. Věřím, že při správné aplikaci tohoto nového trestu v praxi již nadále nebude stoupat počet osob ve věznicích a jiných nápravných zařízeních,“ uvedl na kongresu ministr.

Diskuze byla zaměřena také na návrhy na vytvoření nových smluvních instrumentů, a to komplexní úmluvy o právní pomoci ve věcech trestních a dále úmluvy proti počítačové kriminalitě. Česká republika podporuje prohloubení stávajících smluvních mechanismů. „Domnívám se, že by se Úmluva o počítačové kriminalitě Rady Evropy, která je otevřena přístupu i nečlenským státům této organizace, měla stát základem pro mezinárodní spolupráci při potírání počítačové kriminality,“ prohlásil Robert Pelikán.

V rámci konference se ministr Pelikán setkal také s ministry spravedlnosti Slovenska, Chorvatska, Rakouska a Ázerbájdžánu.

Trestní kongresy Organizace spojených národů se konají každých pět let. Představují nástroj, kterým členské státy OSN dávají základní politické směrnice pro další práci Komise OSN pro prevenci kriminality a trestní justici. Příští kongres se uskuteční v roce 2020 v Japonsku.  Více informací naleznete na webových stránkách http://www.unodc.org/congress/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!