Ministr Petříček: Porušování lidských práv nesmí mít v dnešním světě místo

08.12.2020 9:45

V pondělí 7. prosince 2020 v Bruselu zasedla Rada pro zahraniční věci (FAC). Českou delegaci vedla stálá představitelka ČR při EU Edita Hrdá, která zastupovala ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Ministr Petříček: Porušování lidských práv nesmí mít v dnešním světě místo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Rada přijala nový sankční režim umožňující efektivnější postihování všech, kteří jsou odpovědní za porušování lidských práv. Dalšími body programu zasedání byly i transatlantické vztahy po amerických volbách či situace v Gruzii a Bělorusku.

Schválený Globální sankční režim EU umožňuje, aby se Unie mohla zaměřit na jednotlivce i orgány, včetně státních a nestátních subjektů, kteří mají na svědomí závažné porušování lidských práv a efektivně je postihovat. „Evropské sankce jsou jednou z cest, jak se můžeme jasně vymezit proti všem formám porušování základních lidských práv. Něco takového nesmí mít v dnešním světě místo a je třeba to dát jasně najevo,“ uvedl ministr Petříček. Sankce umožní například zmrazit finanční prostředky jednotlivcům i dalším subjektům.

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí

Důležitým bodem programu Rady byly také transatlantické vztahy. Ministři se shodli nejen na tom, že USA zůstávají pro EU i nadále nejdůležitějším spojencem, ale i na potřebě intenzivního dialogu a posílení spolupráce mezi EU a USA v konkrétních oblastech, ať už jde o hospodářskou obnovu po pandemii COVID-19 či mezinárodní bezpečnost. „V nejbližší době bude důležité naslouchat nové americké administrativě a také definovat priority vzájemné spolupráce,“ potvrdila diplomatka Edita Hrdá. Úzká koordinace mezi EU a NATO rovněž umožňuje efektivněji bojovat proti společným hrozbám.

Ministři schválili i prohlášení, které v souvislosti s konáním parlamentních voleb ve Venezuele označuje tamní volební proces za nesvobodný, nespravedlivý a nedemokratický. Diskutovala se také otázka současné problematické politické situace v Gruzii a Bělorusku. V rozpravě o strategické autonomii se ministři zaměřili na praktické oblasti, kde by Unie měla posílit svou odolnost a schopnost jednat. Důležitou lekcí byla letos pandemie COVID-19 a reakce EU na ni. Česká republika vyzdvihla také důležitost jasné strategické komunikace vůči partnerům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

23:08 Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě