Ministr Petříček: S Lucemburskem nás pojí společné historické vazby už od středověku

10.11.2019 7:37

Ministr Petříček jednal s lucemburským protějškem Asselbornem.

Ministr Petříček: S Lucemburskem nás pojí společné historické vazby už od středověku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček jednal v pátek 8. listopadu 2019 s ministrem zahraničních věcí Lucemburského velkovévodství Jeanem Asselbornem. Hlavním tématem schůzky byla příprava ministerského jednání skupiny V4 se zeměmi Beneluxu.

Lucembursko je v současnosti předsednickou zemí Beneluxu, stejně jako ČR předsedá Visegrádské skupině. Ministři debatovali o přípravách prosincového zasedání Evropské rady,  brexitu, víceletém finančním rámci nebo o rozšíření Evropské unie. Během jednání došlo také na téma bezpečnosti a vztahů světových velmocí, konkrétně ve vztahu k Turecku, USA, Rusku a Číně.

„S Lucemburskem nás pojí společné historické vazby už od středověku. Jedním případem za všechny je dynastie Lucemburků, ze které vynikal především Karel IV. Jsem proto velmi rád, že intenzivní spolupráce pokračuje i v novějších etapách naší historie a v současnosti. S Jeanem Asselbornem jsme mluvili také o přípravě ministerského setkání V4 a Beneluxu, které proběhne 8. prosince v Bruselu,“ uvedl po schůzce šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Politická reprezentace by měla začít konat

8:19 Seďa (SOCDEM): Politická reprezentace by měla začít konat

Každý trochu přemýšlející člověk musí uznat, že se Česká republika nevyvíjí dobře a že je třeba něco…