Ministr Petříček: Visegrádská čtyřka by se měla soustředit na zintenzivnění kontaktů s partnery v EU

10.11.2018 17:46

V rámci nástupních cest do sousedních zemí zamířil ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček dne 8. listopadu 2018 na pracovní návštěvu Polské republiky.

Ministr Petříček: Visegrádská čtyřka by se měla soustředit na zintenzivnění kontaktů s partnery v EU
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

Ve Varšavě jednal s polským ministrem zahraničních věcí Jackem Czaputowiczem. Mezi hlavní témata rozhovorů patřily česko-polské vztahy, Visegrádská spolupráce, aktuální evropské otázky nebo spolupráce v rámci NATO.

Na pozvání šéfa polské diplomacie Jacka Czaputowicze navštívil ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček Varšavu.  Oba ministři spolu hovořili o dalším posílení bilaterální spolupráce, kdy Česko i Polsko jsou nejenom významnými hospodářskými partnery, ale mají zájem také o kontakty obou zemí na všech úrovních. „Je velice důležité, že se skvělé česko-polské vztahy neomezují pouze na nejvyšší politickou úroveň, ale dobře se rozvíjí i přímá přeshraniční spolupráce na úrovni regionů, měst a obcí,“ zdůraznil ministr Petříček. V této souvislosti český i polský ministr zmínili rovněž význam Česko-polského fóra, které příští rok oslaví 10 let existence.

Dále ministři diskutovali o spolupráci v regionálních formátech jako Iniciativa tří moří nebo Visegrádské čtyřky, kde polská strana hodlá navázat na budoucí české předsednictví V4.  „Visegrádská čtyřka by se měla soustředit na zintenzivnění kontaktů s partnery v EU. Měli bychom se snažit být proaktivní a konstruktivní, nabídnout praktická a pozitivní řešení a pokusit se redukovat dělicí čáry v rámci EU,“ připomněl šéf české diplomacie.

Značná pozornost byla věnována rovněž situaci na Ukrajině. Jak Česko, tak Polsko patří k dlouholetým zastáncům integrace Ukrajiny do evropských a transatlantických struktur a ‎to i s ohledem na těžkosti, kterým země v současné době čelí. Ministři rovněž hovořili o nadcházejícím 20. výročí vstupu Polska a ČR do Severoatlantické aliance. Ministr Czaputowicz v této souvislosti přijal pozvání na slavnostní připomínku tohoto výročí, které se uskuteční 12. března 2019 v Praze.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.