Ministr Pilný: Díky EET se nám daří naplňovat stanovené cíle

03.12.2017 10:04

Před rokem odstartovalo jedno z nejdůležitějších systémových opatření k narovnání podnikatelského prostředí – elektronická evidence tržeb. Od té doby se do ní zapojilo 161 tisíc podnikatelů z oblasti ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. Ti zaevidovali dohromady 3,6 miliardy účtenek s celkovou sumou přiznaných tržeb 1,3 bilionu korun.

Ministr Pilný: Díky EET se nám daří naplňovat stanovené cíle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

„Systém od prvního dne funguje bez technických problémů. A co je důležité, díky EET se nám daří naplňovat naše stanovené cíle. K 1. prosinci máme meziroční nárůst DPH na úrovni veřejných rozpočtů o 30,8 mld. Kč. Samotné EET pak přineslo pro inkaso DPH od ledna do října tohoto roku 3,6 miliardy. Očekáváme, že na konci roku to bude 5 mld. Kč,“ vypočítává ministr financí Ivan Pilný. „Z této celkové částky půjde více než 1 miliarda do obecních rozpočtů v rámci rozpočtového určení daní. Pro obec s tisíci obyvateli to znamená přibližně 100 000 Kč navíc,“ upřesňuje ministr financí.

Elektronická evidence tržeb má také stabilně většinovou podporu české veřejnosti. Vyplývá to z průzkumu, který v listopadu 2017 pro Finanční správu provedl Ústav empirických výzkumů STEM. Jako pozitivní opatření vnímá evidenci tržeb dlouhodobě více než 60 % občanů. Stále také stoupá podíl lidí, kteří jednoznačně zastávají názor, že EET přispívá k narovnání podnikatelského prostředí. Většina lidí si rovněž nemyslí, že by kvůli EET musela skončit velká část podnikatelů.

„Obavy z dlouhého čekání na účtenku v obchodech ani z hromadného ukončování podnikatelské činnosti se v žádném případě nepotvrdily. Naopak v segmentu hospod, restaurací a hotelů jsme zaznamenali nárůst počtu registrací k DPH o téměř tisíc plátců,“ uvádí náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová. „K hladkému náběhu pomohla také více než stovka konferencí a seminářů, které jsme uspořádali ve spolupráci s profesními svazy po celé republice. V informační kampani budeme pokračovat i v nadcházejících dvou fázích EET,“ doplňuje náměstkyně.

Do své třetí a čtvrté fáze vstoupí EET v příštím roce. Třetí fáze, která odstartuje 1. března 2018, se bude týkat například svobodných podnikání, jako jsou lékaři či právníci, a také podnikatelů, kteří vyrábějí pečivo, cukrářské výrobky nebo uzeniny. Čtvrtá fáze bude zahájena 1. června 2018 a bude se vztahovat například na kadeřnické a masérské služby, řemesla a výrobce hraček nebo oděvů. Ministerstvo financí uspořádá pro podnikatele v příštím roce konference s doprovodným veletrhem pokladních řešení, a to v Praze, Brně a Ostravě. Veškeré informace k EET jsou dostupné na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…