Ministr Plaga jednal s odbory o reformě financování regionálního školství

02.01.2018 19:54

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga jednal s předsedou Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství Františkem Dobšíkem a předsedou Vysokoškolského odborového svazu Petrem Baierlem o nutnosti navyšování peněz do školství.

Ministr Plaga jednal s odbory o reformě financování regionálního školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga

Reforma financování regionálního školství pak byla ústředním tématem dnešního setkání ministra se zástupci Unie zaměstnavatelských svazů. Dnešními jednáními ministr zahájil pravidelné debaty se zástupci odborů i zástupci zaměstnavatelských svazů ve školství.

Po loňském navýšení tarifních platů by se průměrný plat pedagoga měl pohybovat kolem 30.750 korun. Cílem je, aby postupným navyšováním vzrostly v roce 2020 platy učitelů na 130 % průměrné mzdy, tedy cca 44.850 Kč.

Podle ministra Plagy by se ale nyní mělo přidávat také v nenárokových složkách platu, aby ředitelé mohli ocenit kvalitní pedagogy. „V současné době je podíl nenárokových složek platů, tedy například osobních příplatků a odměny na celkových platech zaměstnanců regionálního školství velmi nízký. U nepedagogických zaměstnanců se tento podíl pohybuje okolo 13 %, u pedagogů dokonce nedosahuje ani 10 %,“ upozornil ministr. Pokud by měly nenárokové složky dosahovat 15 až 20 % platových tarifů tak, znamenalo by to navýšení rozpočtu o 7,5 miliardy korun.

Od příštího roku by také měl začít fungovat nový systém financování mateřských, základních a středních škol, družin a konzervatoří. Namísto dosavadního financování podle počtu žáků budou školy dostávat peníze podle skutečného rozsahu poskytovaného vzdělávání. Změny v systému představují zástupci MŠMT v rámci svých výjezdů do krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…