Ministr Rakušan: Na extremistické scéně dominuje tzv. antisystémové hnutí

02.02.2024 15:14 | Tisková zpráva

Na extremistické scéně dominuje tzv. antisystémové hnutí. Tradiční pravicově extremistické strany jsou spíše v útlumu. V roce 2023 policie registrovala 181 nenávistně motivovaných trestných činů. Mimo jiné i o tom informuje pravidelná pololetní zpráva o projevech extremismu a předsudečné nenávisti v České republice, kterou zpracovalo Ministerstvo vnitra.

Ministr Rakušan: Na extremistické scéně dominuje tzv. antisystémové hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Z pravidelné zprávy za druhé pololetí roku 2023 vyplývá, že pokračoval trend, kdy tradiční extremistickou a xenofobně populistickou scénu zcela zastínilo tzv. antisystémové hnutí. Jeho představitelé většinou nerespektují český stát a jeho instituce a často vyjadřují obdiv k ruskému režimu. Rovněž prezentují nepravdivé či zavádějí informace a konspirační teorie. Ze zprávy je též patrné, že šiřitelé nenávistných projevů často vystupovali proti migrantům a muslimům.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí

Rovněž se stupňovaly útoky proti Ukrajincům. Nově byly registrovány neshody mezi některými členy romské a ukrajinské komunity. Ty vznikly v důsledku jak skutečných, tak ale i smyšlených incidentů, které pak byly některými dezinformátory zneužity na sociálních sítích.

„Loni v létě se nám ve spolupráci s vládní zmocněnkyní pro otázky romské menšiny a vládní zmocněnkyní pro lidská práva podařilo zmírnit napětí mezi romskou a ukrajinskou komunitou. K rychlému zklidnění situace přispěla mimo jiné i účinná reakce policie, která zahájila několik trestních stíhání pro podezření z šíření poplašné zprávy,“ doplnil ministr vnitra Vít Rakušan.

Česko, stejně jako řada dalších zemí, bylo ovlivněno konfliktem na Blízkém východě. Nenávistné antisemitské projevy se začaly objevovat zejména v online prostoru. Policie dokonce v některých případech zahájila úkony trestního řízení. Zpráva také uvádí, že české bezpečnostní složky nezaznamenaly informace, které by nasvědčovaly radikalizaci tuzemské muslimské komunity. V reakci na samotný konflikt nicméně policie zvýšila ochranu židovských objektů.

V závěru zprávy je zmíněna tragédie na Filozofické fakultě UK, která se rovněž stala předmětem řady dezinformací a konspiračních teorií.

Policie v roce 2023 evidovala 181 nenávistně motivovaných trestných činů. Stíhala celkem 98 osob. Nejčastěji šlo o násilí a vyhrožování proti skupině obyvatel, následovalo podněcování k nenávisti.

Více informací najdete ve zprávě ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL