Ministr Síkela: Ministerstvo vnitra bude moci rušit místo hlášeného pobytu cizince

15.06.2022 13:45 | Zprávy

Projev na 26. schůzi Senátu 15. června 2022 k návrhu zákona o dalších opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny

Ministr Síkela: Ministerstvo vnitra bude moci rušit místo hlášeného pobytu cizince
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, páni senátoři, děkuji za slovo,

dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona o dalších opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, tzv. Lex Ukrajina 2.

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí, zdravotnictví, práce a sociálních věcí a školství, mládeže a tělovýchovy připravilo návrh, jehož cílem je umožnit i po ukončení nouzového stavu zastupitelským úřadům nepřijímat žádosti občanů Ruska a Běloruska o pobytová oprávnění na našem území. Vláda bude nicméně moci stanovit z tohoto obecného pravidla výjimky, které se budou například týkat rodinných příslušníků občanů ČR nebo EU, pobyt ve veřejném zájmu a podobně.

Další část změn představuje novelizace zákona č. 65/2022 Sb., tzv. Lex Ukrajina, kde se rozšiřují důvody pro nepřijatelnost žádosti o dočasnou ochranu občanství členského státu EU. Prodlužuje se lhůta pro vyřízení žádosti o dočasnou ochranu na 60 dní, rozšiřují zákonné důvody, kdy dočasná ochrana zaniká, např. byla udělena v jiném členském státě EU, či zavádí povinnost ukrajinských uprchlíků hlásit změny pobytu delší než 15 dnů ve lhůtě 3 pracovních dnů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Útoků nožem v Německu přibývá. Páchají je nejčastěji muslimští imigranti

23:07 Fiala (SPD): Útoků nožem v Německu přibývá. Páchají je nejčastěji muslimští imigranti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k útokům noži v Německu.