Ministr Stropnický: Před 16 lety jsme vstoupili do NATO. To jsou závazky...

12.03.2015 20:34

12. března 1999 vstoupila Česká republika do Severoatlantické aliance. Za tu dobu prošla česká armáda, ale i celá Aliance, zásadní proměnou. Zatímco NATO se rozrostlo na dnešních 28 členských zemí, české ozbrojené síly se těší velmi dobré mezinárodní pověsti.

Ministr Stropnický: Před 16 lety jsme vstoupili do NATO. To jsou závazky...
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Vstupem do Aliance jsme na sebe vzali řadu závazků. Například to, že v případě potřeby pro kolektivní obranu podle článku 5 Severoatlantické smlouvy poskytneme až brigádní úkolové uskupení. To představuje jednotku o síle až 5 000 vojáků – tedy vojensky zcela nepřehlédnutelný prvek. Opakovaně jsme do zahraničních misí pod vedením NATO vyčleňovali jednotky až do velikosti praporního úkolového uskupení. A naši spojenci nás za to také vysoce oceňují.

Téma bezpečnosti a obrany země se staly opět prioritou České republiky, což deklarovaly koaliční strany svým závazkem nejen zastavit propad rozpočtu resortu obrany, ale začít s jeho postupným navyšováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.