Ministr Stropnický: Summit NATO potvrdil vyslání vojáků do Polska a Pobaltí

10.07.2016 20:36

Severoatlantická aliance posílí svoji přítomnost v Pobaltí a Polsku. Plán, který reaguje na aktivity Ruska, potvrdili členové Aliance na summitu ve Varšavě.

Ministr Stropnický: Summit NATO potvrdil vyslání vojáků do Polska a Pobaltí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Do Estonska, Lotyšska, Litvy a Polska vyšle příští rok čtyři posílené prapory. Roli rámcových zemí by měly převzít Německo, USA, Kanada a Velká Británie.

Nad rámec této iniciativy připravují státy Visegrádské skupiny vlastní výcvikovou aktivitu v pobaltských zemích. „Každý stát V4 v tříměsíčním období vyšle do Pobaltí jednotku o velikosti roty za účelem výcviku a ujištění baltských spojenců. První vyšle svoje vojáky Česká republika v lednu příštího roku," potvrdil ministr obrany Martin Stropnický.

Splněné úkoly z Walesu

Členské státy NATO prohlásily za naplněný Akční plán připravenosti přijatý před dvěma lety na summitu ve Walesu. Podařilo se tak zvýšit schopnosti sil rychlé reakce, byly vytvořeny síly velmi vysoké pohotovosti schopné reagovat na bezpečnostní hrozby ze všech směrů.

V šesti zemích na východě Aliance vznikly předsunuté prvky na podporu přijetí spojeneckých sil, posílila se role Mnohonárodního sborového velitelství ve Štětíně a došlo k vytvoření Mnohonárodního divizního velitelství v Rumunsku.

V Afghánistánu i v příštím roce

Severoatlantická aliance také potvrdila, že bude pokračovat v misi v Afghánistánu i v příštím roce, protože bezpečnostní situace v zemi stále není dobrá. Česko počítá pro příští rok s vysláním 270 vojáků.

Delegace vedená prezidentem Milošem Zemanem v průběhu summitu jednala s afghánským prezidentem Ašrafem Gháním. Ten ocenil českou pomoc k zajištění bezpečnosti ve své zemi. České firmy se také budou podílet na modernizaci afghánských ozbrojených sil.

„Je téměř jistá generální oprava čtyř vrtulníků afghánských vzdušných sil, kterou provede náš státní podnik LOM Praha. O opravě dalších několika desítek strojů se jedná," řekl po setkání ministr Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…