Ministr Ťok: Odborníci na družicové systémy se budou setkávat v Praze

28.02.2019 8:39

Od roku 2021 bude v České republice sídlit nová Agentura pro kosmický program EU. Finální podobu dohody na podobě svého Kosmického programu našla EU na včerejším jednání trialogu.

Ministr Ťok: Odborníci na družicové systémy se budou setkávat v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dan Ťok, ministr dopravy

To přináší nové příležitosti pro české firmy i vědce, Česká republika tak má unikátní možnost se více profilovat v rozvoji technologií a aplikací s vysokou přidanou hodnotou.

„Pro Českou republiku je důležité, že veškerá podstatná rozhodnutí týkající se vývoje družicových technologií budou probíhat v Praze, což umožní českým firmám se více podílet na projektech s vysokou přidanou hodnotou,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok. O umístění agentury do svých zemí usilovaly také Německo, Francie a Španělsko.

Z Prahy se bude nově řídit rozvoj systému družicové navigace Galileo a EGNOS, systém pozorování Země Copernicus či pro připravovaný telekomunikační systém GOVSATCOM. Agentura však bude mít na starosti také bezpečnostní akreditaci celého programu. Ta je klíčová z hlediska spolehlivosti poskytování služeb družicových systémů EU, zvláště v době kybernetických hrozeb. Agentura by se však podílet i na dalších úkolech v oblasti inovací.

Česká republika tak má unikátní možnost se více profilovat v rozvoji nových technologií a aplikací s vysokou přidanou hodnotou. Nástrojem na jejich rozvoj jsou kromě blízkého kontaktu s GSA především programy Evropské kosmické agentury ESA, která pro EU nové družice připravuje.

Družicové systémy nacházejí uplatnění v každodenním životě - navigace v mobilním telefonu, synchronizace bankovních a energetických sítí, předpověď počasí či online zpravodajství z celého světa jsou dnes díky družicovým službám samozřejmostí. Družicová navigace a pozorování Země nacházejí  široké uplatnění v celé řadě oborů, jako je doprava, logistika, zemědělství, řízení nakládání s přírodními zdroji, sledování životního prostředí, smart cities a v mnohých dalších. Na družicových službách budou z velké části také záviset různé autonomní systémy. Význam těchto systémů proto rychle roste.

Posílení role GSA byl dlouhodobý záměr, jehož přípravě věnovalo Ministerstvo dopravy prakticky 7 let. Vzhledem ke složitosti a náročnosti vyjednávacího procesu, zejména v posledních 8 měsících, byla potřeba i spolupráce dalších resortů – Úřadu vlády, Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva vnitra, Ministerstva životního prostředí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Českého statistického úřadu a vládního zmocněnce pro spolupráci s GSA, pod jehož taktovkou v minulosti probíhalo jednání o umístění GSA v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.