Ministr Ťok: Taxametr nemá být povinný, vláda souhlasí s provozováním taxíků přes mobilní aplikace

27.02.2019 18:04 | Zprávy

Vláda schválila novelu umožňující srovnat podmínky provozování běžných taxislužeb s těmi, které k objednávání i placení využívají výhradně mobilní aplikace jako alternativu k taxametrům.

Ministr Ťok: Taxametr nemá být povinný, vláda souhlasí s provozováním taxíků přes mobilní aplikace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dan Ťok, ministr dopravy

Řidiči taxíků by také nemuseli projít zkouškou z místopisu. Změna zákona o silniční dopravě putuje do Poslanecké sněmovny.

„Potřebujeme srovnat podmínky pro klasickou taxislužbu i moderní aplikace. Místo taxametru umožňuje novela zákona používání mobilní aplikace, auta by již mohly být označeny jen nálepkou namísto střešní svítilny s nápisem „TAXI“ a řidiči by se v době masového rozšíření navigací mohli obejít bez zkoušek z místopisu,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Předkládaná novela má především zlegalizovat používání aplikací jako třetího druhu taxislužby, vedle současné klasické s taxametrem a smluvní, u které se vyžaduje předem uzavřená písemná smlouva. Každý dopravce má mít živnostenské oprávnění, evidované vozidlo a řidič musí mít oprávnění řidiče taxislužby.

Praktickým dopadem novely bude především to, že při provedení objednávky přes aplikaci bude řidiči umožněno nevyužít taxametr. V takovém případě musí cestující před jízdou v aplikaci odsouhlasit konečnou cenu za přepravu. Novela také zavádí povinnosti zprostředkovatele taxislužby, které směřují k ochraně cestujících. V případě poškození cestujícího při přepravě například předražením totiž bude možné prostředky správního trestání postihnout řidiče a dopravce.

Změnit se má také pravomoc obcí, které již nebudou stanovovat jako podmínku znalost místopisu, absolvování zkoušek obsluhy taxametru a právních předpisů upravujících provozování taxislužby a ochranu spotřebitele. Taktéž nebudou určovat povinné náležitosti aut, například barvu karoserie nebo minimální rozměry vozidla. Odpovědnost úřadů za evidenci a povolování taxislužeb a vydávání licencí pro řidiče zůstává beze změn.

Na přípravě základních principů nové legislativy Ministerstvo dopravy spolupracovalo nejen se zástupci ostatních resortů, ale především s provozovateli klasických i alternativních taxislužeb.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Medaile pro vítěze náležely všem účastníkům

21:03 Hejtman Kuba: Medaile pro vítěze náležely všem účastníkům

Jubilejní 10. ročník sportovních her seniorů Jihočeského kraje slavnostně zahájil hejtman Martin Kub…