Ministr Toman: Laboratoř a dispečink monitorují koncentraci nebezpečné látky

14.10.2019 16:24

Pravděpodobně v nočních hodinách ze 7. na 8. října došlo k úniku prostředků na impregnaci dřeva z výrobního areálu v Klatovech - Lubech do toku Drnového potoka. Ten je jedním z významných přítoků řeky Úhlavy, jež zásobuje město Plzeň pitnou vodou.

Ministr Toman: Laboratoř a dispečink monitorují koncentraci nebezpečné látky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Miroslav Toman

Povodí Vltavy bezprostředně po zjištění havárie zahájilo detailní monitoring toku Úhlavy a začalo postupně nadlepšovat průtoky v řece, aby došlo k co největšímu naředění uniklé látky ve vodě.

„Od chvíle, kdy jsme se o havárii dozvěděli, jsme prostřednictvím Povodí Vltavy v intenzivním kontaktu s plzeňskou vodárnou i s vedením města Plzně a Krajským úřadem Plzeňského kraje. Laboratoř a dispečink Povodí ve spolupráci s plzeňskou vodárnou monitorují koncentraci nebezpečné látky v řece. Vodohospodáři také začali nadlepšovat průtok v řece Úhlavě, protože látku z ní není možné odstranit. Jedinou možností je dostatečně látku naředit, aby měla co nejmenší dopad na životní prostředí,” řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vodohospodáři monitorují především situaci v okolí Vodárny Plzeň. Před nedávnem zrekonstruovaná technologická linka úpravny vody Plzeň se s kontaminovanou povrchovou vodou vyrovná, nicméně bude pro ni znamenat zvýšenou zátěž po stránce technické i technologické.

Preventivně byl uzavřen nátok do úpravny vody, aby se zbytečně nedostala látka do procesu úpravy. V současné době plzeňská vodárna disponuje dostatečným objemem naakumulované pitné vody, takže není ohroženo zásobování obyvatel. „Povodí Vltavy postupně zahájilo nadlepšování průtoků z nádrže Nýrsko, které v průběhu soboty 12. října v souladu s rozhodnutím krizového štábu města Plzně dosáhlo 8,5 metru krychlových za sekundu oproti běžným 0,5 metru krychlových za sekundu, což odpovídá neškodnému odtoku. Dochází tím k naředění vody v řece Úhlavě. Dále jsme od nedělního večera zvýšili odtok z nádrže Hracholusky na 10,5 metru krychlových za sekundu. Situaci nadále sledujeme a připravujeme manipulaci na vodních dílech dále na toku řeky,” uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

O dalším vývoji situace bude Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Povodím Vltavy průběžně informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.