Ministr Válek: Vyléčení onkologičtí pacienti budou mít rovný přístup k finančním službám

09.10.2023 21:03 | Tisková zpráva

Pojišťovny nebudou u onkologických pacientů, u nichž uplynul určitý počet let od ukončení léčby, přihlížet k předchozímu onemocnění. Na dnešním jednání s Ministerstvem zdravotnictví to potvrdila Česká asociace pojišťoven.

Ministr Válek: Vyléčení onkologičtí pacienti budou mít rovný přístup k finančním službám
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

„Získat životní pojištění či řadu jiných finančních produktů je dnes pro lidi, kteří se léčili s rakovinou, v řadě případů obtížné. Pojišťovny s nimi buď neuzavírají smlouvy anebo jim zvyšují ceny svých produktů. To vše navzdory tomu, že léčbu ukončili už před lety a jsou zdraví. To se teď změní. Našim cílem je, aby pacienti po určité době od ukončení léčby už byli bráni tak, jako by nemoc nikdy neměli, a pojišťovny je pojistily za standardních podmínek,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ministerstvo zdravotnictví v posledním roce tyto otázky diskutovalo s Českou asociací pojišťoven, Českou bankovní asociací i zástupci pacientských organizací. Ústav zdravotnických informací a statistiky poskytl zástupcům finančních institucí podrobné údaje o riziku úmrtí nebo obnovy onemocnění v případě české populace a jednotlivých typů zejména onkologických onemocnění.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36141 lidí

„Děkujeme Ministerstvu zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky za poskytnutí potřebných dat, které umožní významně lepší hodnocení rizikovost onkologických pacientů vedoucí k vydání doporučení nepřihlížet u většiny onkologických diagnóz na předchozí onemocnění,“ řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven a České kanceláře pojistitelů Jan Matoušek.

„V rámci posledního roku jsme s resortem zdravotnictví a zástupci finančního sektoru, kterým tímto děkuji, usilovně jednali o aplikaci práva být zapomenut vůči vyléčeným onkologickým pacientům. Jsme rádi, že tohoto práva bude dosaženo, a to bez potřeby změny legislativy,“ řekla členka Výboru Hlasu onkologických pacientů Michaela Tůmová.

Tento přístup nemá nic společného s obdobně nazvaným institutem, který se používá v kontextu ochrany osobních údajů, kde znamená na žádost dotčené osoby vymazání veškerých informací o dané osobě správcem osobních údajů. V případě aktuálně diskutovaného tématu nikdo žádné osobní údaje nebo zdravotnickou dokumentaci ničit nebude, jen se k informaci o minulém onemocnění nebude přihlížet v rámci sjednávání smlouvy o určitém finančním produktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách