Ministr Vojtěch: Ambulantní gynekologové po atestaci se budou nově podílet na službách v nemocnicích

19.01.2019 21:47

Odborná společnost a zdravotní pojišťovny se za podpory Ministerstva zdravotnictví dohodly na propojení ambulantní a nemocniční péče.

Ministr Vojtěch: Ambulantní gynekologové po atestaci se budou nově podílet na službách v nemocnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Čerstvě atestovaní gynekologové provozující praxi se budou nově podílet na zajištění pohotovostních služeb, porodů a operačních výkonů v nemocnici. „Posílí to odbornost lékařů, komfort pacientek a napomůže v řešení personální situace v lůžkových zařízeních,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví, Česká gynekologická a porodnická společnost a všechny zdravotní pojišťovny se dnes memorandem zavázaly, že ambulantní gynekologové a porodníci po atestaci se budou podílet na zajištění pohotovostní služby v nemocnicích s porodnickým oddělením minimálně v rozsahu 2 pohotovostních služeb v měsíci po dobu 5 let od data uzavření smluvního vztahu, a na porodech a operačních výkonech po dobu 5 let od data atestace. Memorandum se týká pouze lékařů, kteří po jeho podpisu složí atestační zkoušku z oboru gynekologie a porodnictví.

„Praxe v ambulanci se postupem času stává jednostrannou a lékař ztrácí spojení s oborem. Díky vazbě na nemocnici bude mít pravidelný kontakt s medicínským poznáním a bude si tak udržovat odbornou erudici. Jednoznačně to povede ke zvyšování kvality péče. Pozitivní dopad pocítí samozřejmě i samotné pacientky. Nejenže lékař pacientce poskytne velmi kvalitní péči v průběhu těhotenství, ale bude moci provést i samotný porod v porodnici. Přispívá to k budování důvěry mezi pacientkou a lékařem. Nemluvě o tom, že zapojení ambulantních gynekologů pomůže řešit nedostatek lékařů v některých nemocnicích,“ vysvětlil ministr Vojtěch.

„Realizace memoranda výrazně zlepší spolupráci mezi ambulantní a nemocniční sférou v oboru gynekologie a porodnictví. V některých případech bude možné, aby registrující gynekolog odvedl porod, případně realizoval operační výkon u své registrované pacientky. Vnímám to jako zásadní posun vpřed jak v odbornosti a posílení kompetencí gynekologů, tak v komfortu pacientek,“ řekl Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti.

„Spolupráce s ambulantní sférou nám pomůže vykrýt chybějící lékaře a poskytnout péči většímu portfoliu akutních pacientek. Kromě toho si mladí lékaři budou bezprostředně po studiích udržovat vztah s vědou a oborem, což považuji v prvních pěti letech jejich praxe za nesmírně důležité,“ uvedl ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl.

„Při realizaci smluvní politiky u poskytovatelů primární péče v odbornosti gynekologie a porodnictví budeme klást důraz na to, aby poskytovatelé a lékaři splnili podmínky memoranda,“ doplnil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Signatáři memoranda budou dále spolupracovat v oblasti sdílení informací, definování a průběžné aktualizace odborných podmínek, podpory udržení a zřizování praxí zejména ve venkovských oblastech tak, aby byla zajištěna a zlepšována dostupnost primární péče rovnoměrně ve všech regionech ČR. Odborná společnost zřídí seznam atestovaných lékařů v oboru a bude všem zdravotním pojišťovnám předávat jejich přehledy. Ministerstvo zdravotnictví zajistí metodickou podporu v rámci deklarované spolupráce zúčastněných stran, včetně související legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

8:14 Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice SPD.