Ministr Vojtěch: Kompenzační vyhláška zajistí ekonomickou stabilitu zdravotnictví

28.06.2020 11:40

Kompenzační vyhláška je klíčová právní úprava, která po koronavirové epidemii přinese navýšení úhrad všem segmentům zdravotní péče a zajistí ekonomickou stabilitu zdravotnictví letos i do budoucna. Ve Sbírce zákonů vyjde 1. července.

Ministr Vojtěch: Kompenzační vyhláška zajistí ekonomickou stabilitu zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Za současných odhadů Ministerstvo zdravotnictví očekává, že nenaplněná produkce za všechny segmenty zdravotní péče v důsledku koronaviru bude ve výši cca 30,8 mld. Kč. Vyhláška tento výpadek způsobený částečně poklesem poptávky, částečně vládními opatřeními a částečně opatřeními samotných poskytovatelů na ochranu personálu, pokrývá. Poskytovatelům také kompenzuje vyšší náklady spojené s péčí o COVID-19 pozitivní pacienty a počítá s navýšením výdajů systému veřejného zdravotního pojištění oproti plánovaným výdajům na rok 2020 o téměř 5 mld. Kč. Současně motivuje poskytovatele k obnovení poskytování péče a zajištění dostupnosti zdravotních služeb. Proto jsou vyčleněny další 3 mld. Kč k úhradě nadprodukce nad rámec plánovaných výdajů zdravotních pojišťoven. „

Je naší absolutní prioritou, aby dala kompenzační vyhláška poskytovatelům zdravotní péče jistotu, že epidemie COVID-19 jim nezpůsobí finanční problémy. Na druhou stranu musí bonifikovat zejména ty poskytovatele, kteří po celou dobu zajišťují potřebnou péči pro své pacienty a odměnit všechny, kteří se podíleli na zvládnutí této nelehké doby. Některým poskytovatelům tak mohou být poskytnuty i vyšší úhrady, než by jim původně bez epidemie COVID-19 náleželo,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Náklady na zdravotní péči v roce 2020 dosáhnou 354 mld. Kč.

U akutní lůžkové péče se snižuje produkční cíl pro poskytovatele na 79 % až 82 % v závislosti na počtu COVID-19 pozitivních pacientů, což umožní poskytovatelům dosáhnout plné úhrady i při poklesu objemu poskytnuté péče. Dále vyhláška zavádí mechanismus ochrany poskytovatelů před nedosažením produkčního cíle. V případě, že poskytovatel nedosáhne produkčního cíle, sníží se mu úhrada méně než proporčně k poklesu produkce. Nad produkčním cílem je stanoveno motivační pásmo nadprodukce, kde je zvýšená úhrada nadprodukce tak, aby nemocnice byly motivované k dodělání péče.

Vyhláška obsahuje bonifikaci za případy hospitalizace s onemocněním COVID-19 v členění na těžké případy na JIP a lehké, aby byl zajištěn příplatek za hodinu práci zdravotníka ve výši 500 Kč na JIP a 200 Kč na standardním lůžku. Poskytovatelé akutní lůžkové péče také obdrží bonifikaci za indikované testy na koronavirus prováděné během hospitalizací. Vyhláška v souvislosti s koronavirem počítá i s úhradou za odběr biologického materiálu, provoz odběrových stanů a oborových míst.

Poskytovatelům ambulantní nemocniční péče budou také plně kompenzovány náklady spojené s testováním. U následné péče se navyšuje úhrada za jednotlivé typy ošetřovacích dnů v následné péči v závislosti na propadu jejich produkce v období epidemie, v průměru se jedná o růst o cca 5 %. Dále se pro všechny typy ošetřovacích dnů navyšuje úhrada o 1 % jako kompenzace zvýšených nákladů na ochranné pomůcky. Zároveň analogicky k akutní lůžkové péči vyhláška stanovuje navýšení úhrady za případy s onemocněním COVID-19.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

Obecný postup pro stanovení kompenzací ambulantních segmentů spočívá v navýšení hodnoty bodu pro jednotlivé výkony tak, aby došlo ke kompenzaci výpadku produkce za březen až červen. U segmentů hrazených výkonově se hodnota bodu navyšuje od 1.7.2020 a zároveň se stanoví výše záloh na kompenzaci, aby se k poskytovatelům finanční prostředky dostaly už během roku 2020 a kompenzovaly tak propad příjmů způsobený epidemií.

U ambulantních segmentů se zálohovými platbami na úhradu hrazených služeb se hodnota bodu navyšuje celoročně. Ze strany zdravotních pojišťoven byly tomuto segmentu vypláceny zálohy na úhradu hrazených služeb v průběhu epidemie v nezměněné výši. U ambulantních specialistů dochází k růstu hodnoty bodu v průměru o cca 10 %. Dále se navyšuje úhrada všem ambulancím za výkon epizody péče od 1.7.2020 o 6 Kč, jakožto kompenzace navýšených nákladů poskytovatelů na ochranné pomůcky, které si budou muset již v druhé polovině roku zajišťovat sami.

Významné kompenzace byly stanoveny i nejvíce zasaženému segmentu lázeňské péče, kde byl se zástupci lázní domluven růst úhrad o 17 % v druhé polovině roku 2020. A na základě jednání se segmentem lékárenské péče a analýzy dat byla stanovena úhrada za signální výkon výdeje léčivého přípravku z 15 Kč na 19 Kč v druhém pololetí roku 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kukla (ANO): Podivný prodej krajských superbů

7:17 Kukla (ANO): Podivný prodej krajských superbů

Za podivných okolností kraj prodal dva superby, které se jako nová auta dostaly na silnice v roce 20…