Ministr Zaorálek: Je důležité posilovat vedoucí úlohu velvyslanců a týmový přístup s MPO

05.07.2014 13:00

Ministři zahraničí a průmyslu a obchodu podepsali dohodu o spolupráci na podporu ekonomické diplomacie

Ministr Zaorálek: Je důležité posilovat vedoucí úlohu velvyslanců a týmový přístup s MPO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek podepsali dne 26. června 2014 Rámcovou dohodu o zásadách spolupráce při zajišťování podpory exportu a ekonomické diplomacie ČR.

Obě ministerstva tak nastartovala nový systém spolupráce, která přináší několik novinek. Mimo jiné počítá se vznikem jednoho Klientského centra, kde podnikatelé získají potřebné informace i zázemí pro své exportní či investiční plány. Pro podporu exportu by pak měla fungovat jednotná síť, která spojuje ekonomické činnosti zastupitelských úřadů a zahraničních kanceláří CzechTrade.

Rezorty se rovněž dohodly na jednotné přípravě pracovníků pověřených ekonomickou diplomacií, a to prostřednictvím společného programu organizovaného Diplomatickou akademií Ministerstva zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Exportní akademií CzechTrade.

Ministr Zaorálek v souvislosti s podpisem dohody věří, že ministerstvo zahraničních věcí bude nepostradatelným, profesionálním spoluhráčem pro prosazování českých ekonomických zájmů a potřeb ve světě.

"Současné úspěšné projekty zahraničních investic v České republice ukazují, jak je důležité posilovat vedoucí úlohu velvyslanců na jedné straně a týmový přístup obou ministerstev a jejich agentur na straně druhé," řekl ministr Zaorálek a dále uvedl: "Současně jsme se dohodli, že exportní strategie České republiky bude v brzké době doplněna o mapu globálních oborových příležitostí. Tento nástroj umožní našim podnikům i lepší orientaci v jejich oborech podnikání po celém světě."

"Čeští podnikatelé očekávají od státní správy maximální podporu svých exportních aktivit v různých částech světa, kde samostatná aktivita tuzemských podniků je leckdy neefektivní či složitě realizovatelná," řekl ministr Mládek a dodal: "Jsem přesvědčen, že právně dnes smluvně zakotvená koordinace ekonomické diplomacie českého státu reprezentovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zahraničních věcí přinese pro český export naprosto zásadní podporu informační a poradenskou. Tato koordinace s klíčovými úkoly pro státní agentury CzechTrade a CzechInvest na jedné straně a zastupitelských úřadů naší země po celé zeměkouli na straně druhé je také důležitá pro získání dalších atraktivních investorů pro podnikání v České republice a pro prezentaci České republiky jako cílového místa incomingové turistiky včetně nabídky kvalitních lázeňských služeb. V konečném efektu tato koordinace ekonomické diplomacie poslouží hlavnímu cíli, jímž je růst národního hospodářství, udržení zaměstnanosti a vytváření desítek tisíc nových pracovních míst a zvýšení životní úrovně občanů České republiky."

Dnes podepsaná dohoda nahradí Ujednání MZV a MPO o zásadách spolupráce, která byla podepsána 25. července loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.