Ministr Zaorálek: Nejprve musí proběhnout rozvod a poté se můžeme začít bavit o registrovaném partnerství

01.05.2017 18:02

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zastupoval Českou republiku na historicky prvním zasedání Rady Evropské unie pro obecné záležitosti dle článku 50 Smlouvy (GAC50), která se konala 27. dubna 2017 v Lucemburku. Hlavním tématem Rady GAC50 byla příprava nadcházející Evropské rady dle článku 50, která bude schvalovat společnou pozici EU pro vyjednávání o vystoupení Velké Británie z EU.

Ministr Zaorálek: Nejprve musí proběhnout rozvod a poté se můžeme začít bavit o registrovaném partnerství
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministři zahraničních věcí a evropských záležitostí 27 členských zemí EU se na svém mimořádném zasedání v Lucemburku věnovali přípravě nadcházející Evropské rady. Hlavní agendou mimořádného summitu šéfů států a vlád evropské sedmadvacítky, kteří jednali v Bruselu 29. dubna 2017, bylo nadcházející vyjednávání dle čl. 50 Smlouvy o EU o vystoupení Velké Británie z EU.

Ministři schválili společnou pozici evropské sedmadvacítky pro vyjednávání s Velkou Británií. Jejím základem jsou principy založené na jednotě členských států, na nedělitelnosti čtyř svobod tedy volného pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu a na pravidle, že není dojednáno nic, dokud není dojednáno vše. Ministři rovněž potvrdili postup pro nadcházející jednání. Nejprve musí být dohoda na vystoupení Velké Británie z Unie nebo její hlavní elementy, pak teprve bude možné přistoupit k jednání o rámci budoucích vztahů mezi EU a Velkou Británií. „Zjednodušeně řečeno nejprve musí proběhnout rozvod a poté se můžeme začít bavit o registrovaném partnerství,“ přiblížil ministr Zaorálek. Zásadní roli v posuzování stavu vyjednávání bude mít Evropská rada, nejvyšší politické grémium EU.„To odpovídá požadavkům a pozici, kterou prosazovala ČR,“ uvedl ministr Zaorálek.

Klíčovými tématy pro úvodní fázi jednání budou práva občanů EU žijících na britských ostrovech a jejich kontinuita a nalezení shody na vyrovnání finančních závazků Velké Británie vůči EU. „Za ČR mohu sdělit, že společná pozice EU obsahuje všechny české priority pro vyjednávání s Velkou Británií,“ zdůraznil ministr Zaorálek. „Musíme ochránit práva našich občanů, kteří legálně žijí a pracují ve Velké Británii a dosáhnout finančního vyrovnání, Velká Británie musí dostát svým závazkům,“ přiblížil šéf české diplomacie. „Náš zájem je udržet také velmi dobrou úroveň vzájemného obchodu a pokračovat ve spolupráci s Velkou Británií v otázkách společné zahraniční a bezpečnostní politiky,“ doplnil šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…