Ministryně Dostálová: Soutěž Vesnice roku 2019 má své finalisty

03.07.2019 13:49

Letošní již 25. ročník soutěže Vesnice roku 2019 jde pomalu do finále. Během května a června probíhala krajská hodnocení obcí, které se do soutěže přihlásily.

Ministryně Dostálová: Soutěž Vesnice roku 2019 má své finalisty
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Každý kraj má svého finalistu, který postoupil do celostátního kola. Vítěze a nositele titulu "Vesnice roku 2019" budeme znát v polovině září, kdy bude vyhlášen na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

"Členům celostátní komise přeji jasnou mysl a hodně štěstí při hodnocení a závěrečném rozhodování. Vybrat nejlepšího z nejlepších je totiž vždy velmi těžké. Všem finalistům přeji hodně štěstí v celostátním kole. Již nyní mohu říci, že pro mě jsou vítězové všichni a velmi se těším na setkání s nimi na Jarmarku venkova, který se tradičně uskuteční v Luhačovicích. Těším se na setkání nejen s finalisty," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Krajské hodnotitelské komise v posledních týdnech nahlédly do českého, moravského a slezského koutu našeho venkova. V jednotlivých obcích viděly, jak s úctou a respektem přistupují k historickému bohatství, k tradicím, s jakou přirozeností podporují spolkový, společenský a sportovní život, s jakou péčí se věnují zeleni a ochraně životního prostředí, že promyšleně a prakticky připravují plány a investují, a tím vším dělají ze svých vesnic krásná místa pro bydlení, ale hlavně pro život.

Všech 206 obcí, které se v letošním roce přihlásily do soutěže, bylo hodnoceno v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce. Co do počtu obyvatel, je nejmenším finalistou obec Lozice z Pardubického kraje se 160 obyvateli a naopak největší finalista s 1 857 obyvateli je valašská obec Ratiboř ze Zlínského kraje.

Obcím byly také uděleny další stuhy, a to Modrá stuha za společenský život, Bílá stuha za činnost mládeže, Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí a Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Vítěze naleznete ZDE.

Vítězné obce krajských kol postupují do celostátního kola, které se uskuteční první zářijový týden. Vítěz celostátního kola bude vyhlášen na Jarmarku venkova v Luhačovicích dne 14. září. Vítěz a nositel titulu "Vesnice roku 2019" získá finanční odměnu formou dotace do výše až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj a vůz ŠKODA SCALA.

Název/Kraj
Bělotín/Olomoucký kraj
Čejetice/Jihočeský kraj
Hazlov/Karlovarský kraj
Libovice/Středočeský kraj
Lipová/Ústecký kraj
Lozice/Pardubický kraj
Morkůvky/Jihomoravský kraj
Nový Hrádek/Královéhradecký kraj
Otice/Moravskoslezský kraj
Pačejov/Plzeňský kraj
Ratiboř/Zlínský kraj
Sobíňov/Kraj Vysočina
Svojkov/Liberecký kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…