Ministryně Maláčová: Jedeme na 120 % a pár věcí se povedlo

30.03.2020 7:33

Komentář na facebookovém profilu k uplynulému i nastávajícímu týdnu

Ministryně Maláčová: Jedeme na 120 % a pár věcí se povedlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Máme za sebou perný týden, který znovu vyzkoušel naši odolnost. A mnohé z nás opět přinutil jet na 120 procent, za což všem patří obrovský dík. Nezastavili jsme se ani u nás na MPSV a pár věcí se povedlo.

Ošetřovné

Když se zavřely školy, rodiče měli nárok na ošetřovné jen na 9 dní a jen pro děti mladší 10 let. To možná stačí za normálních okolností, ale ne v době pandemie. Proto jsme ho promptně rozšířili na celou dobu zavření škol, školek a dalších zařízení pro všechny děti do 13. narozenin. Přidali jsme také hendikepované bez omezení věku, kteří mají alespoň I. stupeň a zavřeli jsme jim zařízení, které o ně pečovalo. Navíc se rodiče budou moci libovolně střídat a peníze čerpat zpětně od března. Díky všem poslancům, senátorům a panu prezidentovi za to, že jsme to společně bleskově schválili!

OSVČ

Jejich správu si vymínilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, na MPSV jsme přesto našli způsob, jak jim dále pomoci: počínaje březnem odpustíme na půl roku téměř 1 milionu OSVČ zálohy?? na povinné důchodové pojištění. A těm, kteří už za březen zaplatili, bude částka přičtena k dobru v září.

Antivirus

Firmy musíme chránit před úpadkem a jejich zaměstnance před nezaměstnaností. Zavádím proto program Antivirus, což je de facto poctivý kurzarbeit, díky němuž budeme firmám proplácet až 80 % nákladů na mzdy zaměstnancům. A už zítra ponesu na vládu jeho vylepšenou verzi včetně návodu pro firmy, jak peníze čerpat. Za to bych je chtěla poprosit o dobrou vůli a udržení všech pracovních míst! Program se bude týkat až 3,1 milionů zaměstnanců.

A teď horké téma posledních dní, tedy pobytové sociální služby.

Stalo se to, čeho jsme se obávali - řada klientů se nakazila a někteří bohužel zemřeli. Je mi to moc líto a je fakt, že se šíření nákazy dalo zmírnit, kdyby měli všichni pečovatelé dost ochranných pomůcek. My jsme už 3. března napsali všem poskytovatelům sociálních služeb, jak a na co se mají připravit. Zakázali jsme návštěvy. Slíbili dodávky respirátorů, roušek atd. a každý den urgovali MZ a poté krizový štáb, aby na sociální pracovníky nezapomněli. Psali jsme oficiální dopisy, telefonovali, prosili. Něco do krajů odešlo, a z toho se něco dostalo až k nim. Bohužel málo. (Podrobně si chronologii můžete přečíst na stránkách MPSV.) Chápu, že páteční rady ministra Vojtěcha, jak si správně mýt ruce a měřit teplotu, mnohé lidi v terénu rozlítilo. A doufám, že svá příští vystoupení bude s MPSV konzultovat.

Ale teď se z toho musíme dostat a neopakovat chyby. O víkendu složky IZS rozvezly do krajů 613 999 respirátorů, 3 520 000 roušek a spoustu dalšího materiálu. Podrobný výčet si můžete přečíst dole v komentářích. Mělo by to na chvíli vystačit a já moc prosím kraje, aby vše do sociálních zařízení bezodkladně rozvezly!

Zároveň je jasné, že tahle mnohokolejnost v distribuci musí přestat. Za nákup, přepravu a distribuci vždy musí zodpovídat jediná konkrétní instituce. A od krajů budu dále požadovat, aby začaly transparentně zveřejňovat, jaké pomůcky a v jakých počtech jednotlivým organizacím přidělují, jak to zatím dělá jen ústecký kraj. A do svých krizových štábů musí přizvat zástupce sociálních služeb, aby se neopakovaly chyby a dostali jsme do toho nějaký řád.

A pak se musíme se připravit na to, že situace se bude ještě nějakou dobu zhoršovat a nemocných seniorů bude přibývat. V příštím týdnu ještě bude zřejmě stačit oněch 329 lůžek, které pro ně rezervovalo Ministerstvo zdravotnictví. Zároveň se ale musíme poučit z okolních zemí a připravovat kapacity s větším předstihem. Zítra proto požádám hejtmany, aby v nemocnicích začali připravovat dodatečných 60 lůžek na 100 000 obyvatel a požádám vládu, aby k tomu přijala usnesení. Zároveň ministra Vojtěcha požádám, aby všechny nakažené seniory v karanténě nechal po 5 dnech otestovat. Musíme to dostat pod kontrolu.

Držme si palce, je to největší výzva životů většiny z nás. Bude to ještě těžké, ale s dobrou organizací, vůlí a snahou se z toho dostaneme.

#spolutozvladneme

Vaše Jana Maláčová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.