Ministryně Maláčová: Zrušení karenční doby přispělo ke zvládnutí epidemie

02.07.2020 17:05

Přesně před rokem se lidem znovu začaly proplácet první tři dny nemoci. Zaměstnanci od této doby nemusí kvůli obavě z poklesu příjmu chodit nemocní do práce.

Ministryně Maláčová: Zrušení karenční doby přispělo ke zvládnutí epidemie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Podle průzkumu agentury STEM/MARK chřipku a další virózy před zrušením karenční doby běžně přecházela třetina Čechů. Po zrušení karenční doby se tak počet nemocných s délkou nemoci do 3 dnů přirozeně zvýšil o 1 734 nemocných na 6 506 měsíčně. Zrušení karenční doby tak přispělo ke zlepšení finanční situace nemocných i omezení šíření nákazy. To bylo velmi důležité pro zvládnutí epidemie COVID-19 v Česku.

„Karenční doba byla nespravedlivá a já ji považuji za trestání zaměstnanců, kteří jsou nemocní. Je spousta domácností, které jen tak tak vyjdou s příjmy. Pak, když člověk onemocní, raději se rozhodne to přechodit, aby rodinný rozpočet neklesl ještě níž. Znovuzavedení proplácení prvních třech dnů nemoci považuji za velkou pomoc. A teď v době koronakrize se ukázalo, že jde o velmi důležitý krok, díky kterému rodiny nepřišly o příjmy,“ říká ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová (ČSSD).

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí

Díky zrušení karenční doby tak nemocní s průměrnou mzdou nepřišli za první 3 dny nemoci o 2 688 Kč. To bylo obzvláště důležité v období vrcholící koronavirové krize. V této době totiž nezřídka byli v karanténě, a tím i na nemocenské, všichni vydělávající členové domácnosti. Například rodina s dětmi, kde oba rodiče vydělávali průměrnou mzdu, tak v době koronavirové krize nepřišla o 5 376 Kč.

Zrušení karenční doby zásadně nezvýšilo rozpočtové výdaje na tuto dávku. Průměrné měsíční náklady na nemocenské po 1. červenci 2019 totiž vzrostly zejména kvůli koronavirové krizi. O tom svědčí i vývoj podílu případů dočasné pracovní neschopnosti (DPN) do 3 dnů před a po zrušení karenční doby. Po zavedení karenční doby se tento podíl zvýšil pouze nepatrně, ze 4,1 % na 4,7 %. Zrušení karenční doby na rozpočtové náklady nemocenské tak má marginální vliv.

Kompletní vyhodnocení přínosů a dopadů zrušení tzv. karenční doby zveřejníme, jakmile budou k dispozici čísla za měsíc červen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…