Ministryně Marksová: Chovají se k nám jak k rozvojové zemi

15.10.2015 21:21

Stále nedořešená situace v brněnské firmě IG Watteeuw (IGW) byla tématem schůzky jihomoravského hejtmana Michala Haška a ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Ti se ve čtvrtek 15. října 2015 sešli s krajskou šéfkou ČMKOS Stanislavou Slavíkovou a zástupci odborářů firmy IGW.

Ministryně Marksová: Chovají se k nám jak k rozvojové zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

„Krajská tripartita mě v minulém týdnu pověřila jednáním se společností IGW – a to jak se zástupci zaměstnanců, tak se zaměstnavatelem. Musím bohužel konstatovat, že v tomto týdnu zástupci belgického majitele dvakrát odmítli nabídku sejít se na neutrální půdě krajského úřadu a jednat pod hlavičkou krajské tripartity. Bohužel tedy konstatuji, že k této chvíli neexistuje žádná dohoda,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Ten seznámil ministryni Michaelu Marksovou s  poměrně kritickou situací ve firmě. Tedy s devítidenní stávkou i se stále trvající stávkovou pohotovostí.

„Požádal jsem ji coby šéfku resortu, do jehož kompetence patří i pracovně právní záležitosti, sociální dialog a sociální smír, aby se osobně sešla se zástupci odborů a situaci posoudila. Z pozice krajské tripartity tedy celá věc není uzavřena, dnešní jednání je jednou ze série schůzek na toto téma,“ konstatoval hejtman Michal Hašek, který připomenul, že v těchto dnech zaslal belgickým majitelům dopis.

„V něm jsem se snažil popsat stávající situaci a vyzval je k tomu, aby našli dohodu. Je to jednoduché – jsme ve stejné Evropské unii jako jejich mateřský stát Belgie, naši zaměstnanci mají stejná práva v evropském kontextu, jako mají jejich belgičtí zaměstnanci. Nechci nic jiného, než aby každý domácí i zahraniční investor respektoval pracovní právo a choval se korektně,“ uvedl hejtman Hašek, který oficiálně požádal premiéra o informaci, zda tato firma v minulosti čerpala investiční pobídky ze strany české vlády, nebo zda nedostala daňové prázdniny.

„Kdyby se prokázalo, že u nás čerpali možná desítky či stovky milionů veřejných podpor, a přesto se v České republice chovají tak, že nemají respekt ani k našemu vlastnímu pracovnímu právu, myslím si, že by to byl nový silný argument pro další jednání,“ dodal Michal Hašek, který odpověď očekává v řádu týdnů.

Ministryně Michaela Marksová bude situaci sledovat zejména prostřednictvím Inspekce práce. Zároveň také poděkovala Michalu Haškovi za jeho aktivity v této věci.
„Velmi si vážím všech lidí, kteří vydrželi devět dní stávkovat, protože to je velice nejednoduchá věc, týká se jejich rodin. Budu bedlivě sledovat, jak inspekce bude vyšetřovat dodržování zákoníku práce. Apelovala bych na belgické majitele, aby se opravdu chovali tak, jako by se chovali doma v Belgii. Podle toho, co jsem zatím slyšela, to vypadá, že se k nám chovají jako k nějaké rozvojové zemi a domnívají se, že tady ty standardy nemusí být stejné jako v Belgii, “ řekla ministryně s tím, že jsme všichni v Evropské unii, a proto požadujeme stejné podmínky pro naše zaměstnance.

„Stále jsme se ještě nedokázali domluvit. Zaměstnanci se zatím vyjadřují tak, že by raději pracovali podle zákoníku práce než podle toho, co nabízí firma. V době krize jsme se byli na podmínkách schopní bez problémů domluvit, přidali nám dvě procenta. I kdyby nám teď nepřidali námi navržených dvě a půl procenta, tak nám to nevadí, pokud nás nebudou nutit chodit do práce o víkendech,“ dodal odborář Josef Kugler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …