Ministryně Marksová: Demontáž vládního programu novým ministrem financí nepřipustíme

20.05.2017 19:30

Už více než tři roky tato vláda zlepšuje životní úroveň občanů, zvyšuje platy i garance dostupných a kvalitních veřejných služby.

Ministryně Marksová: Demontáž vládního programu novým ministrem financí nepřipustíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

Díky tomu, že má sociální demokracie ve vládě rozhodující slovo, se podařilo prosadit celou řadu důležitých opatření, která zlepšila život rodinám s dětmi, důchodcům i pracujícím. V tom budeme pokračovat do konce funkčního období a nic na tom nezmění ani prohlášení kandidáta hnutí ANO na ministra financí Ivana Pilného, který v dnešním rozhovoru pro deník Právo verbálně demontuje programové principy této vlády.

Sociální demokracie bude ve vládě dál prosazovat zvýšení minimální mzdy, a to na 12 200 korun od roku 2018. Pracovat se musí vyplatit a pravidelné zvyšování minimální mzdy, kterou pravicové vlády na dlouhých sedm let zmrazily, si ČSSD dala jako na začátku funkčního období jednu z hlavních priorit. 

Hnutí ANO by si v první řadě mělo udělat pořádek ve svých řadách. Jinak si totiž nedokážu vysvětlit, že mě poslankyně Radka Maxová v pátek zkritizuje za to, že údajně nehledám peníze na odměňování pracovníků v sociálních službách, aby o den později Ivan Pilný růst platů těchto a dalších státních zaměstnanců označil za „rozebírání státní rezervy“.

Po dlouhých letech se nám konečně podařilo rozhýbat růst mezd a ve zlepšování odměňování pracujících musíme pokračovat.  Dál budeme prosazovat zvyšování platů zaměstnanců veřejného sektoru, proti kterému se poslanec Pilný v rozhovoru rovněž vymezuje. Naše vláda už třikrát zvýšila platy ve veřejném sektoru, čtvrté zvýšení chceme prosadit od ledna 2018. 

Už od července také zvýšíme o 10% platové tarify policistům, hasičům a vojákům, které jim v roce 2011 seškrtala Nečasova vláda. Od července zvyšujeme rovněž o 5% platy pracovníků v kultuře či v sociálních službách. Platy přitom zvyšujeme průběžně, nikoliv těsně před volbami. Například v sociálních službách se platy zvyšovaly každý rok minimálně o 4 procenta. Do dvou týdnů pak na vládě předložím návrh na další zvýšení, tentokrát o 5,1 procenta.

Kromě růstu mezd ale také bojujeme proti privatizaci veřejných služeb, jako je například zdravotnictví, školství či sociální služby. Sociální demokracie nedovolí změnu kurzu a žádné poplatky se zavádět nebudou. Bylo by to zcela asociální a škodlivé rozhodnutí. 

Já i další kolegové máme ještě téměř pět měsíců na dokončení úkolů a závazků, především bychom se měli soustředit na prosazení vládních opatření projednávaných v Parlamentu. Věřím, že Ivan Pilný bude pracovat s velkým nasazením a nebude se namísto toho vysilovat zpochybňováním dosavadní vládní práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…