Ministryně Marksová: Nebudeme lidi v předdůchodovém věku honit po úřadech práce

09.05.2016 7:33

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem tento týden jednali o situaci těžební společnosti OKD, která na sebe v úterý podala insolvenční návrh. V Ostravě hovořili se zaměstnanci a odboráři společnosti a se zástupci krajské tripartity a představiteli samospráv.

Ministryně Marksová: Nebudeme lidi v předdůchodovém věku honit po úřadech práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

Poslanecká sněmovna v tomto týdnu schválila novelu zákona o důchodovém pojištění, která umožní hlubinným horníkům a horníkům z uranových dolů odejít do důchodu o 7 let dříve. Do roku 2020 by sníženého věku dosáhlo celkem 1 894 zaměstnanců OKD. „Lidé v předdůchodovém věku tak budou moci důstojně odejít do důchodu. Nebudeme je honit po úřadech práce,“ říká ministryně Michaela Marksová.

„Ostatním jsme schopni nabídnout pomocnou ruku ihned v okamžiku případného propouštění,“ dodala ministryně. MPSV chce pomoci mimo jiné prostřednictvím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Jedná se zejména o rekvalifikace a podporu vytváření dotovaných pracovních pro uchazeče o zaměstnání. Zároveň MPSV pilotně ověří inovovaný nástroj, kdy bude možné poskytnout příspěvek zaměstnavateli, jestliže přijme do pracovního poměru zájemce o zaměstnání, který je ve výpovědi. Pro rok 2016 disponuje ÚP ČR v Ostravě celkem cca 1,5 mld. Kč, včetně finanční alokace v rámci projektů Operačního programu Zaměstnanost. V dubnu ÚP ČR zahájil poskytování příspěvku na podporu regionální mobility.

Diskutuje se o možnosti realizovat nástroj k podpoře přestěhování za prací. Několik stovek zaměstnanců OKD by mohlo najít uplatnění v průmyslové zóně Kvasiny. MPSV též jedná se zástupci zaměstnavatelů o vzdělávání a rekvalifikaci propuštěných horníků s cílem posílit jejich profesní mobilitu do jiných odvětví. Zhruba tisíc lidí by tak mohlo najít práci v automobilovém průmyslu.

Dále byl proveden průzkum absorpční kapacity u firem v regionu ze strany ÚP ČR, z analýzy vyplynulo vytvoření cca až 3 500 nových pracovních míst, zejména u zaměstnavatelů sdružených ve Svazu průmyslu a dopravy ČR, ale i u drobných zaměstnavatelů. Ministerstvo též jedná s Evropskou komisí o možnosti využití prostředků Evropského fondu proti globalizaci. Žádost se dopracovává s ohledem na získávání konkrétních potřebných údajů ze strany OKD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.