Ministryně Marksová: Úřad práce ČR by měl jít cestou posilování své činnosti přímo v terénu

24.10.2014 20:49

Ministryně Michaela Marksová odvolala generální ředitelku Úřadu práce ČR

Ministryně Marksová: Úřad práce ČR by měl jít cestou posilování své činnosti přímo v terénu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová odvolala k 24. říjnu ze své funkce dosavadní generální ředitelku Úřadu práce České republiky Marii Bílkovou.

„Chtěla bych poděkovat paní generální ředitelce Marii Bílkové za práci, kterou ve své funkci odvedla,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Naše představy o budoucnosti služeb zaměstnanosti se ale rozcházejí. Úřad práce ČR by měl jít cestou posilování své činnosti přímo v terénu, nikoliv Generálního ředitelství,“ dodala ministryně.

Cílem personálního posilování Úřadu práce ČR je zvýšení aktivit, a to jak v oblasti zprostředkování zaměstnání, tak v oblasti nepojistných sociálních dávek. Z Úřadu práce ČR se stala v minulém období pouhá „výplatna“ dávek a rezignovalo se na původní poslání, kterým je zprostředkování zaměstnání. Tuto zásadní chybu je nutné postupně napravovat. Efektivní výkon této činnosti je však možný pouze v terénu a nikoliv cestou navyšování řídících pracovníků.

Současná situace v sociální oblasti vyžaduje, aby úředníci mohli pracovat s klienty individuálně a zároveň provádět kvalitní sociální šetření. V první fázi byl Úřad práce ČR posílen o 700 pracovníků v akviziční oblasti, jejichž cílem je především získávání volných pracovních míst. V červenci schválila současná vláda přijetí 600 nových zaměstnanců Úřadu práce ČR, kteří kontrolují výplatu sociálních dávek. O dalším personálním posílení se rozhodne na konci letošního roku.

Marie Bílková stála v čele Úřadu práce ČR od jara 2013. Na tuto funkci bude v nejbližší době vypsáno otevřené a transparentní výběrové řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.