Ministryně Nováková: Podniky, které šetří energií, mohou žádat o dotace

14.07.2018 17:56

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo IV. výzvu programu Úspory energie v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 2014 až 2020. O dotace mohou žádat podniky, které chtějí realizovat energeticky úsporné investiční projekty.

Ministryně Nováková: Podniky, které šetří energií, mohou žádat o dotace
Foto: youtube.com
Popisek: Marta Nováková

„Z programu podporujeme podnikatele, kteří například modernizují a rekonstruují rozvody elektřiny či plynu, investují do zateplení či moderního LED osvětlení,“ říká ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a dodává: „Oproti předchozím výzvám jsme provedli jednu zásadní změnu: nově platí, že počet žádostí o podporu na jedno IČO není omezen.“

Ve výzvě je k dispozici šest miliard korun. Jedná o průběžnou výzvu, žádostí o podporu se přijímají od 2. července 2018 do 29. dubna 2019.

Míra podpory je 50 % pro malé podniky, 40 % pro střední podniky a 30 % pro velké podniky. Minimální výše dotace je 300 tisíc korun a maximální výše 400 milionů. Podporu pro podniky, které nesplňují definici malých a středních podniků podle přílohy č. 1 Nařízení Komise (EU) č. 651/2014, lze poskytnout maximálně do výše 60 % alokace.

Ve IV. výzvy programu Úspory energie se rovněž - na základě zkušeností z předchozích výzev a diskuse se sociálními partnery - změnily některé podmínky a výběrová kritéria. Například pravidla pro výši podpory (v režimu de minimis) na zpracování energetického posudku či projektové dokumentace. Je-li příjemcem dotace malý podnik, bude podpora možné poskytnout do výše 80 % uznatelných nákladů, u středního podniku do výše 70 % a u velkého podniku až do výše 60 %. Nově lze získat podporu i na organizaci výběrového řízení (v režimu de minimis).

„Věříme, že tyto změny povedou k tomu, že podnikatelé budou realizovat víc opatření na zvýšení energetické účinnosti a přispějí tak k efektivnějšímu nakládání s energiemi, které lze vnímat jako veřejný statek,“ dodává ministryně Marta Nováková.

Další informace o výzvě najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): „Demokracie“ je v případě von der Leyenové jen eufemismem pro cenzuru

14:02 David (SPD): „Demokracie“ je v případě von der Leyenové jen eufemismem pro cenzuru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke „kandidatuře" Ursuly von der Leyenové na post před…