Ministryně Schillerová: Navrhujeme prodloužení doby skladování jednotkového balení cigaret o jeden měsíc

29.04.2020 19:21

Projev na 21. schůzi Senátu dne 29. 4. 202, k návrhu změny zákona o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2.

Ministryně Schillerová: Navrhujeme prodloužení doby skladování jednotkového balení cigaret o jeden měsíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, dobrý den, dovolte mi uvést ve stručnosti návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353 z roku 2003 Sb., o spotřební dani ve znění pozdějších předpisů v souvislosti s výskytem koronaviru. V současné chvíli dochází ke stažení cigaret s tabákovou nálepkou odpovídající staré sazbě spotřební daně, protože od 1. 3. 2020 jsou účinné nové sazby spotřební daně z tabákových výrobků. V případě cigaret s tabákovou nálepkou odpovídající staré sazbě daně je doprodej zásob omezen zákonem o spotřební dani na dobu tří měsíců, tedy do 31. 5. 2020. Ve stejné lhůtě by měly být cigarety staženy z oběhu směrem k odběratelům tabákových nálepek, tj. výrobcům a dovozcům cigaret, kteří mají po provedení soupisu a následné likvidaci těchto cigaret pod dohledem správce daně v souladu se zákonem právo na vrácení spotřební daně z těchto zničených cigaret.

Z důvodu současné krizové situace, kdy došlo k uzavření státních hranic a současně i k uzavření některých obchodních míst, například provozoven veřejného stravování, jsou subjekty pod časovým tlakem, neboť stahování cigaret je podstatně náročnější, než tomu je za standardních okolností, a to zejména z důvodu ztížené logistiky, nedostatku pracovních sil a souvisejících zdravotních rizik. A tedy skutečnosti, že vzhledem k poklesu příhraniční turistiky a uzavření některých prodejních míst se v letošním roce jedná o podstatně větší objem stahovaných cigaret, odhadem o 30 %, než tomu bylo v minulosti.

Navrhujeme prodloužení doby skladování jednotkového balení cigaret s tabákovou nálepkou odpovídající staré sazbě daně o jeden kalendářní měsíc s tím, že cílem opatření je poskytnout subjektům nakládajícím s cigaretami delší časový prostor pro realizaci procesu stahování cigaret za aktuální krizové situace. Na základě pozměňovacího návrhu přijatého v Poslanecké sněmovně bude možné po stejnou dobu jednotková balení cigaret s tabákovou nálepkou odpovídající staré sazbě daně i prodávat konečným spotřebitelům, čímž fakticky dojde k posunu náběhu nových sazeb spotřební daně z cigaret o jeden měsíc.

Po přijetí dalších dvou pozměňovacích návrhů v Poslanecké sněmovně , na nichž ministerstvo financí technicky spolupracovalo v návaznosti na vyhodnocení průběžných aktuálních podnětů, které vyplynuly z potíží plátců spotřební daně, způsobených současnou mimořádnou situací, obsahuje návrh zákona dále 1) umožnění navracení piva uvolněného do volného daňového oběhu zpět do režimu podmíněného osvobození od daně za účelem jeho likvidace či přepracování s nárokem na vrácení daně a prodloužení lhůty pro uplatnění nároku na vrácení spotřební daně u zelené nafty, kde původní lhůta skončila v době nouzového stavu.

V závěru mi dovolte podtrhnout důležitost přijetí tohoto návrhu zákona co nejrychleji, a to zejména s ohledem na změny v oblasti spotřební daně z piva, kde se jedná o potravinu, která podléhá zkáze, a je tak třeba co nejrychleji umožnit pivovarům využít možnost plynoucí z tohoto návrhu a též s ohledem na zemědělce a osoby provádějící hospodaření v lese, u nichž se lhůta pro vratku ze zelené nafty bude odvíjet ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

18:14 Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předvolebním slovům Andreje Babiše.