Ministryně Schillerová: Podařilo se nám změnit postoj společnosti k placení daní

25.09.2018 19:42

Česká republika dosáhla v uplynulých letech výrazného zlepšení ve výběru DPH. Podle nejnovější studie Evropské komise se mezera ve výběru DPH (tzv. VAT GAP) představující rozdíl mezi očekávaným a skutečným výběrem DPH snížila v roce 2016 o 10 miliard korun na 58,5 miliardy korun, respektive ze 17 % na 14 %. Tím se Česká republika blíží průměru Evropské unie, který v roce 2016 činil 12,3 %.

Ministryně Schillerová: Podařilo se nám změnit postoj společnosti k placení daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

„V posledních letech jsme dosáhli velkého pokroku v boji proti daňovým únikům, které stát každoročně připravovaly o miliardy. Podařilo se nám změnit postoj společnosti k placení daní i dlouhodobé toleranci k daňovým únikům. Studie nám potvrzuje, že jsme zvolili správnou cestu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

„Skutečné zlepšení výběru DPH v České republice ještě více vynikne v dlouhodobějším srovnání. Od roku 2012 poklesla mezera ve výběru DPH o šest procentních bodů, přičemž lepšího výsledku dosáhlo pouze 6 zemí. A na rozdíl od řady dalších členských států EU jsme se navíc v tomto ukazateli během období 2012 – 2016 setrvale zlepšovali,“ doplňuje ministryně financí.

Česká republika v tomto parametru vyniká i ve srovnání se sousedními státy. Zatímco Polsko zaznamenalo v roce 2016 mezeru ve výběru DPH 21 %, na Slovensku to bylo dokonce 26 %. Mezi všemi členskými zeměmi vykazují vůbec nejnižší hodnoty na úrovni 1 % Lucembursko, Švédsko a také Chorvatsko, od jehož zkušeností se Česká republika inspirovala při zavádění EET.

Celková mezera DPH v Evropské unii podle vědců z Centra pro sociální a ekonomický výzkum, kteří studii pro Evropskou komisi zpracovali, klesla v roce 2016 pod hranici 150 miliard eur a dosáhla 147 miliard eur. To je o 10 miliard eur méně než v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…