Ministryně Schillerová: Přestože jsme v krizi, vzrostly investice do nemovitostí o 6,5 procenta

16.09.2020 0:25

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září 2020 k návrhu zákona, kterým se zrušuje zákonné opatření o dani z nabytí nemovitých věcí

Ministryně Schillerová: Přestože jsme v krizi, vzrostly investice do nemovitostí o 6,5 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Dámy a pánové,

dovolte mi, abych stručně zopakovala obsah návrhu zákona, kterým se zrušuje zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, a zrušují další související právní předpisy a následně se stručně vyjádřila k senátnímu pozměňovacímu návrhu, se kterým byl tento návrh vrácen zpět do Poslanecké sněmovny.

Návrh zákona spočívá ve zrušení daně z nabytí nemovitých věcí v navazujících úpravách zákona o dani z příjmů, v důsledku čehož dojde ke zjednodušení a zpřehlednění daňového systému. K faktickému zrušení daně z nabytí nemovitých věcí dojde podle přechodných ustanovení tohoto návrhu zákona zpětně k 31. březnu 2020. Z takto stanoveného rozhodného dne vyplývá následující: "Daňové povinnosti, u kterých lhůta pro podání daňového přiznání uplynula v tento rozhodný den nebo později, zaniknou ze zákona."

Jedná se tedy o nabytí vlastnického práva k těm nemovitým věcem, u nichž provedení vkladu do katastru nemovitostí došlo v prosinci 2019 a později, nebo pokud nemovitá věc není evidována v katastru nemovitostí, k nabytí vlastnického práva došlo v prosinci 2019, později. V současné době je účinný takzvaný "generální pardon ministra financí", takže poplatníci, kteří ze zrušení budou benefitovat, již dnes daň z nabytí nemovitých věcí nemuseli platit. Pokud ji však přesto zaplatili, bude jim vrácena standardním postupem pro vrácení vratitelného přeplatku.

Jako přínos zrušení daně z nabytí nemovitých věcí se předpokládá růst investic do nemovitých věcí z důvodu snížení pořizovacích nákladů, což povede k oživení trhu.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Upozorňuji vás, že jsme dnes publikovali makroekonomickou predikci a přestože jsme v bezprecedentní hospodářské krizi, tak investice do nemovitostí vzrostly o 6,5 procenta. Ohledně změn zákona o daních z příjmů je třeba zmínit, že na základě pozměňovacího návrhu přijatého zde, na půdě Poslanecké sněmovny, se navrhuje zachování odpočtu úroků z úvěrů na zajištění bytové potřeby při současném snížení celkově uplatnitelné částky úroků z původních 300 tisíc na 150 tisíc korun ročně a navrhuje se prodloužení tzv. časového testu pro osvobození příjmů z prodeje nemovitých věcí, nepořizovaných pro účely vlastního bydlení, z dosavadních pěti na deset let.

Cílem tedy bylo vytvořit na trhu větší prostor pro pořizování vlastního bydlení, přispět k omezení spekulativního pořizování nemovitých věcí a tato změna se nedotkne osvobození příjmů z prodeje nemovitých věcí, ve kterých má prodávající bydliště. Proto jsem říkala, které není k trvalému bydlení. Nebo když poplatník takovou nemovitou věc nepořízenou pro účely vlastního bydlení prodá a koupí jinou nemovitou věc. Ještě připomínám, že prodloužený časový test se uplatní až na nemovité věci, nabyté od 1. ledna 2021. Staré nemovité věci tak budou nadále osvobozeny podle původních podmínek.

Poslanecká sněmovna návrh zákona schválila 8. července 2020, Senát zákon následně vrátil s pozměňovacím návrhem, s nímž Ministerstvo financí souhlasí. Dovolte mi jej stručně představit. Senátní pozměňovací návrh reaguje na pozměňovací návrh přijatý zde v Poslanecké sněmovně, který navrhoval zachování odpočtu úroků z hypoték, avšak změny zákona o daních z příjmů provedl ne zcela správně a komplexně. Pardon, ten ho provedl správně a komplexně, senátní. Obsahem jsou tedy legislativně technické úpravy zákona o daních z příjmů, nezbytné pro zachování funkčního odpočtu úroků z úvěrů na zajištění bytové potřeby. Jedná se konkrétně o zachování právní úpravy, umožňující prokazování nároku na odpočet, odstranění duplicitní definice bytové potřeby a úpravu přechodných ustanovení. Takže já bych vás chtěl požádat o podporu senátního návrhu.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…