Ministryně Valachová podepsala Pražskou deklaraci

16.05.2016 10:07

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se zúčastnila mezinárodní rektorské konference. Její program se zaměřil na 700. výročí Karla IV., ale také na akademické svobody a na otázku inovací a otevřené společnosti ve vztahu k univerzitám. Zároveň byla podepsána „Pražská deklarace“ univerzit.

Ministryně Valachová podepsala Pražskou deklaraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

Text deklarace navazuje na program konference. Zmiňuje odkaz Karla IV. jako zakladatele univerzit. Dále odkazuje na unikátnosti postavení univerzit a vzdělání jako „nezcizitelnou hodnotu nedozírného významu“. Připomínají význam svobodné diskuse a výměny názorů jako předpoklady vědeckého pokroku a základ pochopení „těch druhých jako předpoklad „tolerance a kultivace společnosti jako celku“.

„Pražská deklarace“ zmiňuje právě kritickou mysl svobodného člověka a svobodné střetávání jako nejmocnější nástroje a nejcennější hodnotu naší civilizace. V této souvislosti zmiňuje význam univerzit nejen jako míst, kde je realizována věda a špičkový výzkum, ale též jako míst, kde probíhá analýza a interpretace stavu dnešního světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…