Ministryně Válková: Mé vyjádření k problematice nepřiměřených nákladů v exekučních řízeních

22.03.2014 9:42

Jak jsem se krátce po mém jmenování do funkce ministryně spravedlnosti opakovaně v médiích vyjádřila, považuji otázku řešení nepřiměřených nákladů v exekučním řízení za jednu ze svých priorit, zejména pokud jde o rychlost řešení tohoto problému.

Ministryně Válková: Mé vyjádření k problematice nepřiměřených nákladů v exekučních řízeních
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Přesto zaujímám k poslanecké iniciativě ve věci odměn advokátů u bagatelních pohledávek v exekučním řízení, byť jde nepochybně o dobrý úmysl, neutrální postoj. Jsem totiž toho názoru, že věc je třeba řešit komplexní novelizací příslušných předpisů a nikoli jen dílčí změnou.

V této věci chci připomenout, že současná vláda se v souladu s koaliční smlouvou a se svým programovým prohlášením zavázala k předložení komplexního vládního návrhu změn předmětné právní úpravy.

Ministerstvo spravedlnosti již aktivně přistoupilo k hledání řešení a ve spolupráci s neziskovým sektorem (Člověk v tísni) i profesními organizacemi (Česká advokátní komora, Exekutorská komora) intenzivně pracuje na změně vyhlášky o advokátních tarifech, stejně jako na odpovídající změně občanského soudního řádu i exekučního řádu.

V případě advokátního tarifu by mělo dojít k novému normování odměn, když u tzv. bagatelních sporů (do výše 10 000 korun) se bude sazba odměny advokátů pohybovat v řádu sta korun za jeden úkon. Rovněž se sníží paušální náhrada hotových výdajů a bude nastaven strop, tedy maximální množství hrazených úkonů. Toto výrazné snížení odměn advokátů se velmi významně promítne v celkových nákladech za exekuční řízení.

Očekávám, že výše uvedené změny budou dle Plánu legislativních prací vlády předloženy vládě k projednání v dubnu tohoto roku.

prof. JUDr. Helena Válková, CSc., ministryně spravedlnosti ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…