Molnár (ČSSD): Restart sociální demokracie

11.03.2019 9:11

Když ODS padla na dno, mnoho lidí nepředpokládalo, že se kdy zvedne. A jak víme, daří se ODS nabírat zpět ztracené voliče a posilovat nejen v průzkumech, ale i v reálných volebních výsledcích.

Molnár (ČSSD): Restart sociální demokracie
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Bez ohledu na to, že ODS je politickou konkurencí jsem za to rád. Každý má právo na škobrtnutí a na náraz do zdi. Jenže musí se oklepat a jít dál, to platí i pro politické strany. O dost delší dobu po ODS zaznamenala svůj náraz do zdi také ČSSD. A následoval pád na dno. Strana, která na politickou mapu našeho národa patří jako samostatná strana 126 let a připočteme-li i dobu, kdy byla součástí rakouské sociální demokracie tak 141 let, se otřásla v základech, prošla personální i programovou katarzí, zvolila prozatímní vedení a rozhodla se vůlí členské základny jít do vlády premiéra Andreje Babiše.

Nyní má již nové stabilní vedení, ve kterém svoji pozici předsedy potvrdil Jan Hamáček a do vedení se naprosto správně dostala i ministryně Jana Maláčová, z čehož mám jako přesvědčený sociální demokrat velkou radost. Všem zvoleným členům našeho vedení gratuluji a přeji jim mnoho úspěchů v jejich nelehké práci, kterou je obhajoba sociálně demokratických hodnot a prosazování našeho programu s dosavadní důsledností.

Sjezd, který se konal 1. a 2. března považuji za restart sociální demokracie. Delegáti dali plnou podporu novému vedení, Jan Hamáček suverénně obhájil post předsedy a nové vedení má pevně v rukou osud největší levicové (a jak jsem psal minule jediné levicové) strany v této zemi, která má reálnou šanci prosazovat sociálnědemokratický program a zlepšovat každodenní život občanů v naší krásné zemi. Zní to pateticky, ale je to prostě pravda.

Sociální demokracie prošla změnou a částečnou generační obměnou. Nyní se zdá, že je ukotvená programově a stabilizovaná z pohledu interních procesů. Má našlápnuto znovu na vrchol, ale nepůjde to snadno. Píle, vytrvalost, a především neustálá pokora, to budou klíčové vlastnosti, které nám všem musí být vlastní, jinak nám voliči nebudou věřit. A na výsledky našeho snažení si budeme muset poměrně dlouho počkat, nic nejde hned. Vím, že Jan Hamáček či Jana Maláčová to moc dobře vědí a že na to budou myslet. Jsem ale stejně jako oni rád, že voliči si již začínají výsledků práce a boje sociální demokracie ve vládě všímat. To je moc dobrá zpráva.

Osobně jsem připraven maximálně a jak jen budu moci podpořit úsilí našeho vedení k tomu, abychom opět získali důvěru voličů a politickou váhu, která nám přísluší. Sociální demokracie má na politické mapě této země svoje nezastupitelné místo, což vědí i naši političtí konkurenti, a dokonce i naši názoroví odpůrci. Každé další volby budou větší výzvou, nesmíme se zaleknout a musíme být vidět a slyšet. V tom vidím naši šanci. Věřím, že sociálně-demokratická politika má smysl i v postmoderní době digitálního věku sociálních sítí. 

Juraj Molnár

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…