Moravčík (SPR-RSČ): Český statistický úřad musí při volbách podléhat kontrole

31.01.2017 13:36

Jak asi víte, finální sčítání volebních hlasů má na starosti Český statistický úřad (viz. např. Zákon č. 247/1995 Sb., $11, 2b). Celý tento proces sčítání je ovšem pro voliče a většinu stran, především neparlamentních, neprůhlednou černou skříňkou.

Moravčík (SPR-RSČ): Český statistický úřad musí při volbách podléhat kontrole
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

Dříve přitom existovala tzv. ústřední volební komise, kterou tvořili členové politických stran a které bylo umožněno vstupovat do všech volebních prostor a provádět kontrolu - viz také zde. Později byla zrušena a nahrazena tzv. státní volební komisí. Je možno ptát se: proč?

Není třeba být hned paranoidní a za vším, především za volebním neúspěchem, ihned vidět volební manipulaci. Jenže aby byla demokracie skutečně demokracií, musí na všech důležitých úrovních principielně fungovat transparentnost a všechny důležité procesy musí být veřejně kontrolovatelné. A na tak důležité a citlivé úrovni, jako je konečné sčítání volebních hlasů, dnes není splněno ani jedno! Ostatně jak říkal Karel Kryl: politikům se nevěří, politici se kontrolují; kdo věří politikům, je idiot. A přestože na ČSÚ nepracují politici, jsou dobré důvody být vůči této instituci nedůvěřivý - srovnej s článkem mého stranického kolegy Karla Fleischera. Jak důležitý a citlivý je proces konečného sčítání hlasů nakonec nejlépe vyjádřil i jeden z největších zločinců všech dob, Josif Visalijonovič Stalin: "Není důležitý kdo hlasuje, ale kdo hlasy sčítá".

Je třeba obnovit ústřední volební komisi a zavést opět možnost plného dohledu nad procesem sčítáni volebních hlasů i na ČSÚ. Komise by měla být složena jak ze zástupců politických stran t.č. parlamentních i neparlamentních a také ze zástupce/zástupců občanů - voličů. Způsob konkrétního fungování této ústřední volební komise, způsob dosazení/nominace jejích členů a další technické detaily budou podrobně rozpracovány a zařazeny do programu SPR-RSČ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě