Moravskoslezští Piráti: 7 důvodů, proč OKD nepůjčovat

22.06.2016 15:21

Důlní společnost OKD, která zaměstnává tisíce občanů Moravskoslezkého kraje, na sebe v květnu podala insolvenční návrh. V důsledku nezodpovědného hospodaření a klesající ceny uhlí dluží svým věřitelům 17 miliard, přičemž její majetek dosahuje pouhých 7 miliard.

Moravskoslezští Piráti: 7 důvodů, proč OKD nepůjčovat
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek navrhuje krach soukromé společnosti zalepit miliardovou půjčkou od státu, kterou by měl zajistit státní podnik Prisko. Vláda má o návrhu rozhodnout do konce června. Proč jsou Piráti proti?

1. Rozdělme "Mládkovu" miliardu radši mezi horníky

Piráti zásadně nesouhlasí s tím, aby vláda půjčovala krachující společnosti OKD stamiliony. To raději rozdělme miliardu mezi 10 000 havířů a zaměstnanců OKD. Ti se ocitnou bez práce a s nepříliš pozitivními vyhlídkami do budoucna vinou nezodpovědného vedení důlního gigantu i naší země, které důlní kolos prodalo za směšnou částku spekulantům a nezabránilo následnému pádu společnosti.

Pokud vláda schválí návrh ministra Mládka, dlouholetého fandy těžebního průmyslu, a skutečně OKD půjčí miliardu, je téměř jisté, že se tato finanční injekce z kapes daňových poplatníků v OKD nenávratně ztratí bez valného účinku na celkovou situaci firmy. Značně menší je pak pravděpodobnost, že se tyto peníze dostanou k těm, kteří si je skutečně zaslouží.

Daleko smysluplnější by bylo podporu mířit k lidem a zabezpečit dřívější odchody do důchodu, odstupné a renty pro ty, kdo na ně mají nárok, nabídnout příspěvky na dojíždění za prací a nové bydlení Ty by mohly propuštěné zaměstnance OKD motivovat, aby využili nabídky na práci v sousedních regionech - třeba na Zlínsku, kde nabízejí tisícovku volných míst.

2. Půjčka OKD je neospravedlnitelný precedens pro další tuneláře a plivnutí do tváře zaměstnancům jiných zkrachovalých podniků

Náš stát nechal v minulosti padnout desítky důležitých zaměstnavatelů. Se svým osudem se muselo po pádu oceláren i dolů poprat Kladno, Prostějov přežil bez legendární značky OP Prostějov, Jablonec nad Nisou bez Liazu, Fulnek bez Roma, Žďár nad Sázavou bez Sázavanu. Stát nemůže v tržním kapitalismu zachraňovat soukromé společnosti před krachem. Jde o nepřípustné zvýhodnění jedné společnosti na úkor jiných, což je vyloučeno i legislativou EU. Už vůbec by neměla platit speciální pravidla pro společnosti, které stát nejdřív prodal za pakatel spekulantům i s bytovým fondem a pak z těžby vlastního nerostného bohatství léta inkasoval pouhé minimum, zatímco si uhlobaroni plnili kapsy.

3. Miliarda od státu nic nevyřeší, jen prodlouží agonii

Miliarda v OKD zmizí jako v černé díře a společnost stejně nezachrání, jen udrží základní funkce pacienta v kómatu do konce roku a dá lidem falešnou naději na uzdravení. Selhalo již několik pokusů o restrukturalizaci a věřit v zázračný nárůst cen koksovatelného uhlí v době, kdy je evropský ocelářský průmysl v krizi kvůli levnému dovozu z Číny, je asi stejně naivní jako věřit na Ježíška.

4. Insolvence není žádné překvapení, o blížícím se krachu se vědělo a stát, kraj ani vedení měst nic neřešili

Na finančních trzích a nejen tam se o blížícím se krachu společnosti vědělo pěknou řádků měsíců. Nedostatek hotovosti OKD, neúměrné investice do nových strojů i podezřelé vyplácení vysokých dividend akcionářům se propírá již několik let. Stát měl společně s vedením Moravskoslezského kraje a měst na Karvinsku dávno připravovat krizový scénář. Mohlo se investovat do restrukturalizace a diverzifikace průmyslu nebo podpory podnikání. Všichni ale raději vývoj situace ignorovali, pěstovali si závislost na OKD a čekali na zázrak, místo aby dali regionu novou vizi a nastartovali nový směr dřív, než bude pozdě.

5. Skutečným řešením je nová vize rozvoje regionu

Říkáme ne spoléhání se na pár klíčových zaměstnavatelů, kteří se točí kolem totožného průmyslového odvětví. Je čas přijmout fakta: těžký průmysl celý kraj neuživí a těžba černého uhlí je v současnosti nerentabilní a neekologická. Je potřeba hledat nové alternativy, podporovat nová odvětví, využít brownfields, malé a střední podnikání, služby i zemědělství. Občané kraje jsou vážně zatíženi dopady špatné kvality ovzduší, takže na oltář průmyslu navíc pokládají den co den své zdraví.

6. Vraťme život do míst zničených těžbou

Pomozme vrátit život do lokalit, které jsou kvůli OKD částečně zdemolované. V nezáviděníhodné situaci jsou nejen horníci, ale i obyvatelé karvinské městské části Staré Město. V roce 2012 roriž vedení OKD nečekaně oznámilo, že má Staré Město padnout za oběť těžbě a být v blízké budoucnosti zcela zatopeno jako řada jiných míst na Karvinsku. OKD ihned zahájilo výkupy, investovalo stovky milionů a část domů zdemolovalo, pak ale přišla krize a problémy s realizací záměru nové těžby. Nikdo netuší, co bude s těmito místy teď. OKD by mělo pozemky nabídnout zpět k prodeji státu nebo přímo lidem. Získalo by tak nemalou hotovost a území by se mohla znovu rozvíjet.

7. Zpřísněme legislativu, potrestejme viníky

Vláda by se neměla soustředit na rychlá řešení formou půjček, ale na příčiny celé krize a zabránit tomu, aby se podobná situace opakovala. Jak je možné, že stát prodal OKD i s byty za pouhý zlomek skutečné hodnoty? Jak je možné, že tahat soukromou společnost z bryndy má stát, který měl v době prosperity z těžby minimum, zatímco akcionáři a manažeři si vypláceli štědré odměny? Je potřeba změnit legislativu tak, aby měl stát své nerostné bohatství pod kontrolou, aby z těžby těžili také občané, ne jen uhlobaroni a aby firma nemohla netransparentně používat peníze z rezervních fondů . Důkladnou novelizaci potřebuje především Horní zákon. Dodnes měl těžařský kolos v mnohém nadstandardní podmínky, zejména co se týče kontroly jeho činnosti Českým báňským úřadem, který z valné části zaměstnává bývalé zaměstnance OKD. Spolek S.O.S. Karviná několikrát upozorňoval na nedodržování podmínek stanovených v EIA u již povolených porubů.

Jiří Demel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…