Moroz (Realisté): Podnikatelé a živnostníci by měli být realisté

24.06.2017 14:19

Česká televize nedávno udělala přehled volebních slibů různých politických stran. Prostý přehled. Redaktoři si ani nedali práci s tím, aby svým divákům připomněli, jak se tyto strany ke svým slibům zachovaly. Pojďme se tedy jen stručně podívat na to, čeho si měli všimnout novináři.

Moroz (Realisté): Podnikatelé a živnostníci by měli být realisté
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Všechny volební programy jsou totiž opět plné věcí, které každý volič už mnohokrát slyšel a muzeální strany, přestože byly ve vládách a měly ministerské posty, na jejich naplnění ani nepomyslely. Pojďme se tedy na nové programy podívat a porovnat si to s tím, co strany v minulosti skutečně splnily.

ČSSD prý chce prosperující hospodářství. Namísto toho „zázračný“ přebytek rozpočtu v roce 2016 nebyl lepší prací pana Sobotky a p. Babiše. Důvodem byla minimální výstavba a mimořádný příjem dotací z Bruselu. Za 1. čtvrtletí t.r. se jejich „zázračné“ hospodaření projevilo ohromným navýšením státního dluhu. Rovněž sliby, že bude ČSSD snižovat daně malým a středním podnikům se ve skutečnosti projevily tím, že p. Štěch navrhl razantní zvýšení dávek pro živnostníky a tím jejich likvidaci. Budou tedy podnikatelé a živnostníci opět ČSSD věřit? Měli by být realisté.

ANO slibuje bojovat proti byrokracii, ale jen za minulý rok nabralo 13 tisíc nových úředníků. Také slibuje zjednodušení daní a úpravy EET. Za poslední 4 roky ANO živnostníky jen šikanovalo zavedením EET a kontrolního hlášení, nemluvě o některých likvidačních postupech finanční správy. Nově navrhované úpravy EET ještě více zneprůhlední celý systém. Otázka je, kdo po tom všem uvěří tomu, že po zvolení ANO dojde k zjednodušení daní?  Ostatně pan Babiš rád slibuje a poté na to zapomíná. Například sliboval, že zavedením EET zvýší výběr daní o 18 mld. korun. Potom odhad snížil na 12 mld., později na 6 mld. A nyní se ukazuje, že zavedení EET stálo stát více, než o kolik se mu zvýší výběr daní z titulu výběru od malých podnikatelů.

ODS slibuje snížit daně, všichni si ale jistě pamatujeme, že v poslední vládě daně naopak zvýšila. Navíc rovnou daň slibuje už od voleb 2002. Budou ji voliči věřit podruhé?

TOP 09 hlásá podporu živnostníků, ale když byl její předseda Miroslav Kalousek ministrem financí, tak daně zvýšil. Tím jistě živnostníky moc nepodpořil. Stejně tak opět slibují jednotné inkasní místo, které mají v programu již poněkolikáté, ale nikdy pro to nic neudělali.

A to jsme zmínili jen body, které jako hlavní volební taháky vypíchla Česká televize. Najdou se i mnohé další.

Realisté k politice přistupují jinak. Možná i proto o nich Česká televize raději nemluví. Jednoznačně deklarujeme, že své sliby splníme, pokud nás voliči na podzim pošlou do sněmovny. Realisté totiž pouze nekritizují, ale na zásadní problémy máme i jasné řešení. Náš program za ministerská křesla nevyměníme, budeme velmi intenzivně jednat o našich programových prioritách. Mezi ně rozhodně patří zavedení rovné daně 15 % pro zaměstnance, firmy i živnostníky a konec zvýhodňování zahraničních investorů oproti našim domácím podnikatelům. Rovné a stabilní prostředí pro všechny je pro nás prioritou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…