Murňák (Piráti): Praha bude mít vlastní bioplynovou stanici

18.06.2022 9:20

Hlavní město Praha bude mít vlastní bioplynovou stanici. Zastupitelé hlavního města se na tom usnesli na svém včerejším jednání.

Murňák (Piráti): Praha bude mít vlastní bioplynovou stanici
Foto: pirati.cz
Popisek: Tomáš Murňák

 Bioplynová stanice bude v obci Chrást a vznikne přebudováním bývalé bioplynové stanice určené pro zpracování zemědělských produktů. Ta nyní bude zpracovávat pražský kuchyňský bioodpad na bioplyn. 

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Potřeba bioplynové stanice vyvstala z intenzifikace třídění odpadů. Praha v minulých letech zavedla pilotní projekt sběru gastroodpadu na Praze 5, Praze 6 a Praze 7, který se osvědčil. Zároveň se vybudováním bioplynové stanice sníží spotřeba ruského plynu.

Hlavní město Praha ani Pražské služby vlastní bioplynovou stanicí nedisponují. Gastroodpad v dispozici Pražských služeb je svážen do bioplynové stanice v Přibyšicích u Benešova, kterou vlastní soukromý sektor, a která navíc není napojena na plynovou distribuční soustavu, což je zásadní a omezující faktor jejího dalšího využívání.

Získání či vybudování vlastní bioplynové stanice je tedy možné vnímat jako strategický krok, který povede ke zvýšení míry sběru a využívání gastroodpadu, s tím spojené potřeby obce plnit cíle stanovené v odpadové legislativě, jakož i ke zvýšení produkce vlastního plynu v České republice a naplňování Klimatického plánu HMP.

„Jsem velmi rád, že se hlavní město posunuje směrem šetrným k životnímu prostředí. Nejen, že se rozšíří svoz gastroodpadu, ale taky z něj bude vyroben produkt v podobě bioplynu pro potřeby Pražanů na vlastní bioplynové stanici, protože tuto stanici mají vlastnit Pražské služby, jehož vlastníkem je ze 100 % hlavní město. Přestane se tak sponzorovat soukromý sektor a celá výroba bioplynu bude ekonomicky pro Prahu mnohem výhodnější. Zároveň se zvýší podíl vytříděnosti odpadu v souladu s novou odpadovou legislativou a ubude podíl skládkovaného či spalovaného směsného komunálního odpadu. Pro gastroodpad tudíž přestane být spalovna posledním bodem a gastroodpad nalezne své smysluplné využití,” komentuje situaci Tomáš Murňák, předseda výboru pro infrastrukturu, veřejnou vybavenost a životní prostředí ZHMP.

Pražské služby v roce 2020 zahájily intenzivní analýzu možností pořízení či vybudování vlastní bioplynové stanice, která by doplnila jiné významné koncovky v majetku společnosti, kterými jsou ZEVO Malešice a třídící linky. Pražské služby následně zahájily rozsáhlou a velmi důkladnou analýzu veškerých dostupných lokalit v Praze i ve Středočeském kraji. Veškeré možnosti byly následně blíže zkoumány, případně bylo i jednáno s vlastníky bioplynových stanic. Nejvhodnější variantou byla zvolena zemědělská bioplynová stanice v obci Chrást u Poříčan. Tu Praha odkoupí a přestaví ji pro potřeby zpracování gastroodpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zelení: Chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství

22:01 Zelení: Chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k zajištění dostatku finančních prostředků pro chod…