Nacher (ANO): Svět se mění a Evropa zaostává. Stihneme se přizpůsobit, než bude pozdě?

05.08.2023 10:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k velkým politickým změnám ve světě

Nacher (ANO): Svět se mění a Evropa zaostává. Stihneme se přizpůsobit, než bude pozdě?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher (ANO)

Zatímco v Česku s napětím sledujeme válku na Ukrajině a čekáme na ukrajinskou protiofenzívu, světem hýbou události odehrávající se jinde. V africkém Nigeru proběhl vojenský převrat a skupina pro-rusky naladěných důstojníků převzala moc.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6154 lidí

Proč by nás to mělo zajímat? Protože Niger je hlavním dodavatelem uranu Francie. Ta se dosud vyhýbala problémům s nedostatkem energií, protože se spoléhá na jádro. Francie vyrobí nejvíce jaderné energie na světě a dokonce ji vyváží. S novým režimem v Nigeru hrozí, že dodávky uranu skončí a Francie (společně s Evropou) bude mít problém.

Niger není jediný. Mali, Burkina Faso a Guiana se všechny v minulých letech vzepřely svým bývalým vládcům v Paříži. Kontrola Francie nad africkým nerostným bohatstvím slábne, zatímco Čína a Rusko svůj vliv na kontinentu rozšiřují. A to se silně promítá do velkých politických změn, které ve světě vidíme.

Co s tím Evropa dělá? Nic. Hádáme se o tom, kolik je genderů, kolik aut musíme zakázat a kolik migrantů musíme kdo přijmout. Euratom, agentura EU zabývající se jadernou energií, mezitím “nevidí žádná okamžitá rizika” pro evropský jaderný průmysl. Zřejmě je vidět nechtějí.

Země třetího světa si na nás mezitím brousí zuby. Ví, že bez nerostů, které ovládají, se neobejdeme. Pokud se včas neprobereme, čeká nás velký malér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…