Niedermayer (TOP 09): EP požaduje rozsáhlejší výměnu daňových informací než členské státy

14.10.2015 15:16

Výbor EP pro hospodářské a měnové záležitosti (ECON) včera schválil návrh na rozšíření povinné výměny informací u daňových rozhodnutí.

Niedermayer (TOP 09): EP požaduje rozsáhlejší výměnu daňových informací než členské státy
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

Jedná se o jednu z prvních norem, která by měla směřovat ke zlepšení výběru podnikových daní. Problémy s obcházením daní naznačil například skandál Luxleaks a odhady hovoří o mnoha desítkách miliard euro, o které různými způsoby státní rozpočty na této dani přicházejí.

Předmětem návrhu je povinnost daňových úřadů států informovat své protějšky (a Evropskou komisi) o daňových rozhodnutích (tedy dohodách o způsobu danění), které uzavírají s podniky. Některé z těchto rozhodnutí v minulosti totiž vedly ke snížení daňové povinnosti podniku v jiné zemi a země “dobrovolnou výměnu informací” příliš neprováděly. Lepší přístup k informacím, který tato norma založí, by měly daňové úřady využít k tomu, aby byly sto identifikovat plátce, kteří se snaží svou daňovou povinnost snížit. A zjistili, zda postup neodporuje jejich daňovým pravidlům.

Návrh bude v následujících týdnech projednán plénem a poté, co svou oficiální a definitivní pozici zaujme Rada, vstoupí v platnost. Evropský parlament přitom podporuje rozsáhlejší a důslednější úpravu, která například podřizuje úpravě větší okruh daňových rozhodnutí. Členské země v Radě minulý týden ovšem zaujaly slabší a opatrnější pozici. Mimo širšího spektra daňových rozhodnutí jde i o pověření Evropské komise vedením ucelené database těchto daňových rozhodnutí a o to poskytnout veřejnosti přístup k části informací, které nejdou za rámec firemního tajemství.

Na tuto zprávu EP budou v následujících měsících navazovat další parlamentní inciativy, zejména pak zpráva Zvláštního výboru pro daňová rozhodnutí (TAXE) a návrh legislativních kroků směřujících proti problému obcházení podnikových daní, který by se na plénum parlamentu měl dostat na přelomu roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…