Niedermayer (TOP 09): Na rozpočtovou sekyru nám zatím GAFA nepřispěje

10.05.2021 15:45 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k jednáním o digitální dani

Niedermayer (TOP 09): Na rozpočtovou sekyru nám zatím GAFA nepřispěje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Návrh "české" digitální daně směřuje k neslavnému konci. Poté co se nepodařilo na půdě EU najít shodu na (mnohem umírněnějším) společném přístupu k digitálním gigantům, kteří ve většině zemí daně neplatí (nebo platí jen symbolické), se naše země vydala svou, plně suverénní, cestou.

Ta nás dovedla až k úvaze o rekordní výši sazby daně (až 7% z obratu!), s ní spojenou zjevnou nevymožitelností daně (názor autora) a hrozbě odvetných opatření, kterých se, jak se zdá, vláda zalekla.

Stalo se, co bylo zjevné. Velké země možná mohou proti gigantickým firmám svůj zájem prosadit (zřejmě by se to podařilo třeba Francii), ovšem malé země jsou bez šance.

Když ještě ministři a poslanci propadnou amoku, a sazbu daně zvýší nad odůvodnitelné limity (sazba navržená EU, která vycházela aspoň z nějakých analýz, byla 3%), stane se jinak docela smysluplný záměr - férově danit nadnárodní "virtuální" firmy, které na našem trhu podnikají - fraškou. Tak, jako se to stalo již u mnoha (někdy i daňových) politik, které v poslední době u nás vznikly.

Zdá se tedy, že na rozpočtovou sekyru, kterou po sobě tato vláda zanechá (optimista by řekl 200 miliard, pesimista asi spíše 300) nám zatím GAFA nepřispěje. A jedinou šancí na alespoň nějaké peníze od těchto firem do naší kasy je ochota Bidenovy administrativy jednat a globálních změnách ve zdanění. O tom ale někdy příště...

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.