Niedermayer (TOP 09): Nový význam slova "kompenzace" - komedie, chaos, nesmysl...

08.02.2020 10:53

Komentář na facebookovém profilu k sazbám DPH u piva

Niedermayer (TOP 09): Nový význam slova "kompenzace" - komedie, chaos, nesmysl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Babišovsko-jakešovská konstrukce snížení daně na pivo byla od začátku nesmyslná. Byl to jeden z nejabsurdnějších populismů dokonce i této populismu nakloněné vlády. Ale i tak se nad ním stojí zamyslet. Co z toho vyplyne (pro mne):

  1. Především to, že vláda nechápe, jak lidem a firmám zjednodušit (nebo zlepšit) život. Představa, že malým podnikatelům přikážete nové "papíry", zde navíc doprovozené "novou technologií" (ač progresivní), a "odměníte" je snížením daně na pivo (například), je absurdní. Vláda totiž při zavedení nové povinnosti (pokud na něm trvala) měla najít cesty, jak nejméně v podobném rozsahu podnikatelům (všem) ulehčí. V případě EET se mnoho cest nabízelo.
  2. Dnešní vláda není s to "odolat" sebenesmyslnějším nápadům premiéra. Není s to jít s premiérem do diskuse a od špatných nápadů ho odvést. A když už se to nepovede, implementovat "nesmysl" nejméně negativním způsobem. Případ s pivem ukazuje, jak absurdní výsledek může být (a jako představitel opozice bych to mohl vítat). Bohužel, je to jen jedna ukázka.

Třeba trojúhelník "premiér Babiš" - "ministryně Schillerová" - "reverse charge" může být DPH u piva "přes kopírák", jen s celounijní dimenzí a větší i místní škodou.

Podobné "nekorigované" zkraty poškozují naši zemi. Nejen ekonomicky, ale i důvěru lidí v politiku a instituce. A to je ještě větší škoda než ta, kterou způsobí chaos s 9 sazbami DPH u piva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…