Niedermayer (TOP 09): Opravdu nechápeme, co je konflikt zájmů?

05.12.2018 8:35

Komentář na facebookovém profilu ke střetu zájmů premiéra Babiše

Niedermayer (TOP 09): Opravdu nechápeme, co je konflikt zájmů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Na slyšení s komisařem Oettingerem dnes Evropském parlamentu zaznělo, že Komise informovala minulý týden vládu o zjištění v otázce možného konfliktu zájmu pana premiéra Andrej Babiš.

Je pozoruhodné, že česká analýza toho, že "vše je v pořádku", vznikla 30. listopadu. Zřejmě tedy je reakcí na tento dopis.

O tom, na jakých argumentech stojí, jsem psal v minulém postu. Ale zdá se, že se naše instituce otázkou, zda náhodou evropské nařízení o konfliktu zájmu neznamená problém, předtím vůbec nezabývaly. A zdá se, že i zadání analýzy (o střetu zájmu v souladu s českými zákony) je nedorozumění, neb se jedná primárně o problém s nařízením unijním a mimo jiné o vyjednávání pana premiéra ČR na půdě EU (čímž rozpočet ovlivňuje).

Nezbývá než znovu zopakovat, nejde tady o útok "Bruselu" na Česko, výsledek voleb nebo pana premiéra. Je to o nepřijatelnosti toho, aby peníze, které do evropského rozpočtu platí poplatníci z celé Unie a hlavně "čistých plátců" (Německa, Itálie, Francie, Švédska, Finska atd.), končily v kapsách těch, kteří přímo jejich využití určují. A toto právě omezuje zmíněná legislativa. Je na naší vládě, aby buďto problém vyřešila, nebo opravdu jasně obhájila, že se právníci Komise mýlí.

Je to o civilizovanosti vládnutí a dodržování elementárních pravidel. Což je něco, co by napříč Unií mělo být samozřejmé...

P.S. Jednou z priorit naší vlády je zabránit tomu, aby byly v Unii přijaty stropy na přímé platby zemědělským podnikům. Největší firmou, která u nás obdělává půdu, a tudíž dostává přímé platby, je Agrofert. Rozhodnutí o přijetí, či odmítnutí stropů se ho pak dotkne nejvíce ze všech podniků. Pokud se vládě podaří stropy zablokovat, zvýší to firmám Agrofertu zisk. O stovky milionů. A ten, dříve či později, obdrží Andrej Babiš.

Opravdu nechápeme, co to je konflikt zájmů?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM: Novela zákoníku práce nás vrací do 19. století

4:31 KSČM: Novela zákoníku práce nás vrací do 19. století

Jako by nestačilo, že na svém jednání, které začalo 21. května, má Poslanecká sněmovna PČR projednáv…