Niedermayer (TOP 09): Vládní blouznění o ekonomice

13.10.2020 8:36

Komentář na facebookovém profilu k dopadům vládních protiepidemických opatření na ekonomiku

Niedermayer (TOP 09): Vládní blouznění o ekonomice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Dle vyjádření premiéra a jeho kolegů, kteří rozhodují o ekonomické politice vlády, se chystaná vládní opatření, které by měly pomoci zvládnout dnešní katastrofální situaci, "neměla dotknout ekonomiky".

Omlouvám se za příkrost, ale je to zcela nekompetentní blábol.

Již to, že se naše země před mnoha týdny dostala na "červený sezam" zemí, ze kterých po návratu dojde na karanténu nebo testování, zasáhlo ekonomiku. Neb část ekonomiky stojí třeba na turismu.

Zavření divadel či zákaz koncertů, znamená velkou ekonomickou ztrátu pro ty, co v této oblasti podnikají. Nejen herců, ale tisíců lidí, bez kterých by tato pro život důležitá aktivita neprobíhala.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Nejen omezení otvíracích hodin restaurací či kaváren, ale to, že část lidí z opatrnosti do nich nejde, má drtivé dopady na mnoho lidí, co v nich pracují.

A stejně tak se dotkne tisíců lidí omezení dětských kroužků či posiloven. To, co se zdá být pro vládní experty otázka "volného času" (zřejmě srovnatelná se sázením ředkviček na zahrádce) je pro mnoho lidí způsob obživy. A pomíjejí, že postupující "dobrovolný lockdown" (nikoliv jako zavření, ale stačí jen podstatné omezení), který nyní vystřídá lockdown "povinný", s sebou nese již nyní velmi vysoké škody. Škody ekonomické, samozřejmě.

To, že vláda nechápe, že ekonomika není jen to, kde je komín, ze kterého se kouří (a nestačí ani k tomu přidat firmy, které spadají do holdingu pana premiéra, které komín nemají), ale mnohem širší vějíř všech možných aktivit, která zajišťují naši, dnes ohroženou stabilitu a prosperitu, je šokující defekt. A nesmírná arogance, která z tisíců lidí dělá lidi, kteří jsou zaměstnáni podle představ vlády aktivitou, která není důležitá. Je to chyba, která vede vládu ke špatným rozhodnutím.

Mimochodem, místopředsedou Havlíčkem zmíněné výše kompenzací (v řádu stovek milionů) pro některé zvláště zasažené sektory, zní velmi podivně v kontextu toho, že vláda letošní deficit nafoukla kvůli krizi o stovky miliard a to stejné chce dělat příští rok. Ale přesně to odpovídá tomu, že místa, kde se netočí kola, nepálí se tam uhlí nebo tam nejezdí desítky kamionů denně, které vozí něco tam a zpět, ekonomikou prostě není. A basta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…