Niedermayer (TOP 09): eCall bude v Unii povinný, ale některá auta ho mají už teď

28.04.2015 15:28

Evropský parlament uzákoňuje povinný systém nouzového volání v nových autech, ale mnohé automobilky ho do svých aut zabudovávají už dnes.

Niedermayer (TOP 09): eCall bude v Unii povinný, ale některá auta ho mají už teď
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

Evropský parlament dnes hlasuje o nařízení, podle něhož nové osobní a lehké užitkové vozy budou muset být od r. 2018 vybaveny samočinným nouzovým voláním eCall. Systém eCall umožňuje v případě dopravní nehody samočinné spojení s tísňovou linkou 112 a operátorům odeslat přesnou polohu automobilu i předběžně určit druh a závažnost havárie. eCall se aktivuje pouze v případě střetu a na tísňovou linku se automaticky odesílají údaje o poloze auta, velikosti vozu, typu paliva a počtu osob na palubě.

Podle odborných odhadů Evropské komise by bezpečnostní systém eCall mohl snížit počet smrtelných nehod v EU o 2500 a také snížit závažnost zranění způsobených při dopravních nehodách díky včasnému upozornění záchranných služeb, a to i v případě, že se posádka vozidla nachází v bezvědomí.

„Povinné uzákonění systému eCall je krokem vpřed, ale je třeba dodat, že mnohé automobilky  jako je BMW, Ford, Peugeot/Citroen či Volvo na evropský předpis nečekají a systémem eCall nebo jemu podobnými technologiemi svá auta vybavují již dnes. Jedná se o doklad toho, že bezpečnosti na silnici je v EU věnována velká pozornost“, komentuje dnešní hlasování v EP europoslanec L. Niedermayer (TOP 09).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…