Niedermayer (TOP 09): eCall bude v Unii povinný, ale některá auta ho mají už teď

28.04.2015 15:28

Evropský parlament uzákoňuje povinný systém nouzového volání v nových autech, ale mnohé automobilky ho do svých aut zabudovávají už dnes.

Niedermayer (TOP 09): eCall bude v Unii povinný, ale některá auta ho mají už teď
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

Evropský parlament dnes hlasuje o nařízení, podle něhož nové osobní a lehké užitkové vozy budou muset být od r. 2018 vybaveny samočinným nouzovým voláním eCall. Systém eCall umožňuje v případě dopravní nehody samočinné spojení s tísňovou linkou 112 a operátorům odeslat přesnou polohu automobilu i předběžně určit druh a závažnost havárie. eCall se aktivuje pouze v případě střetu a na tísňovou linku se automaticky odesílají údaje o poloze auta, velikosti vozu, typu paliva a počtu osob na palubě.

Podle odborných odhadů Evropské komise by bezpečnostní systém eCall mohl snížit počet smrtelných nehod v EU o 2500 a také snížit závažnost zranění způsobených při dopravních nehodách díky včasnému upozornění záchranných služeb, a to i v případě, že se posádka vozidla nachází v bezvědomí.

„Povinné uzákonění systému eCall je krokem vpřed, ale je třeba dodat, že mnohé automobilky  jako je BMW, Ford, Peugeot/Citroen či Volvo na evropský předpis nečekají a systémem eCall nebo jemu podobnými technologiemi svá auta vybavují již dnes. Jedná se o doklad toho, že bezpečnosti na silnici je v EU věnována velká pozornost“, komentuje dnešní hlasování v EP europoslanec L. Niedermayer (TOP 09).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.