Novotný (ČSSD): Rozpočet je vyrovnaný, nezadlužuje kraj a respektuje možnosti regionu

24.12.2014 20:10

Zastupitelstvo Kraje Vysočina schválilo vyrovnaný rozpočet na rok 2015

Novotný (ČSSD): Rozpočet je vyrovnaný, nezadlužuje kraj a respektuje možnosti regionu
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Kraj Vysočina drží dlouhodobý trend a i v roce 2015 bude hospodařit s rozpočtem, který je vyrovnaný ve svých zdrojích a výdajích. Konečnou podobu rozpočtu pro příští rok již schválili krajští zastupitelé. Vyrovnaný krajský rozpočet se zdroji i výdaji přes 8,2 miliardy korun posílil především na kapitole investic do nemovitého majetku a na kapitole požární ochrana a informatika.

„Rozpočet je připravený jako vyrovnaný, nezadlužuje kraj, respektuje možnosti regionu a především ctí pravidlo opatrnosti, díky kterému je krajské hospodaření dlouhodobě v černých číslech,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast financí a grantové politiky Vladimír Novotný. Podle jeho slov navíc rozpočet nepočítá s čerpáním jakéhokoli nového dlouhodobého úvěru. Rozpočet Kraje Vysočina na rok 2015 počítá s nárůstem výnosů daňových příjmů oproti rozpočtu roku 2014 ve výši 102%, tedy zhruba o 70 miliónů Kč.

„Ve výdajích plánujeme zahájení velkých projektů v oblasti zdravotnictví, dopravy a sociální péče, všechny významným způsobem ovlivní investiční kapitoly. O téměř 100 miliónů korun je proto navýšena kapitola nemovitý majetek. V roce 2015 počítáme se zahájením stavby nového Chirurgického pavilonu Nemocnice Třebíč, rekonstrukcí Interního pavilonu Nemocnice Jihlava a rekonstrukcí Pavilonu 13 Nemocnice Havlíčkův Brod. V kapitole doprava pokračují už letos zahájené další modernizace na páteřní silniční síti, konkrétně na silnicích II/602 u Velkého Meziříčí nebo II/405 u Příseky, modernizace II/345 Golčův Jeníkov – Chotěboř nebo II/360 u Pocoucova,“ vyjmenovává Vladimír Novotný.

Nově se do krajského rozpočtu promítne i 1,5 milionový dotační titul na repasi požární techniky, úhrada prokazatelné ztráty za nově zavedené víkendové autobusové spoje nebo částka na přípravu expozice Kraje Vysočina na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně. Krajský rozpočet se bude jako každoročně v průběhu roku 2015 ještě upravovat.

„Tato situace se opakuje každoročně a důvod je stále stejný. V době sestavování rozpočtu kraje není ještě rozhodnuto o většině dotací ze státního rozpočtu do rozpočtu kraje, a není tudíž možné je do schvalovaného rozpočtu zařadit,“ vysvětlil Novotný. Kraje by měly například příští rok poprvé rozdělovat peníze na sociální služby, což dosud dělalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle Novotného se tato změna v návrhu rozpočtu nepromítla, protože ještě nejsou přesně dané podmínky této nové kompetence.

V každoročně schvalované rezervě je připraveno 150 milionů korun pro případ, že by bylo například třeba dofinancovat příspěvkové organizace a také pro potřeby kraje, na pokrytí mimořádných výdajů a k řešení mimořádných krizových situací.

Velice pozitivní je dlouhodobá schopnost Kraje Vysočina financovat veškeré aktivity zachycené ve výdajové části rozpočtu (kromě Evropských projektů) z vlastních zdrojů, tedy bez využití úvěru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…